Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Obrovsky nevyužitá šance.“ Na jaře jsme epidemii brzdili i prací z domova, na podzim to podle dat zatím nefunguje

Home office s malými dětmi? Vřele doporučuje devět matek z deseti. Foto: Adobe Stock
Home office s malými dětmi? Vřele doporučuje devět matek z deseti. Foto: Adobe Stock

Jako jedno z nejúčinnějších opatření, jak zamezit šíření epidemie, uvádějí experti práci z domova. Člověk při ní omezí nejen kontakty s kolegy, ale i další setkávání. Data ale ukazují, že oproti jarnímu uzavření země využívají lidé tuto možnost jen zhruba z poloviny. Epidemie je přitom mnohem rozvinutější než na jaře. Pracovat z domova by přitom mohlo až 1,8 milionu Čechů.

Zhoršující se epidemie koronaviru v Česku nepřiměla mnoho lidí začít pracovat z domova. V týdnu od 5. do 11. října, kdy začaly počty nakažených narůstat zhruba o tři tisíce denně a rostl i podíl hospitalizovaných, měl plný home office jen každý desátý pracovně aktivní člověk.

Vyplývá to z průběžných dat výzkumu Život během pandemie, který pomáhá pochopit proměny chování lidí související s aktuální epidemickou situací. Oproti září přibylo lidí pracujících zcela z domova jen o malé jednotky procent, zejména díky nárůstu v IT a finančních oborech.

Na jaře přitom bylo na home office 23 % lidí, což je dvakrát víc než nyní. „A další nepracovali,“ upozorňují autoři výzkumu. Právě na to, že je práce z domova jedním z nejúčinnějších opatření proti šíření koronaviru, poukazují odborníci už od jara. Člověk tím neomezí jen kontakty z pracoviště, ale i další možnosti setkávání s lidmi.

„Lidé, kteří pracují na home office, v posledních týdnech reportují, že jsou ve významném kontaktu jen se zhruba dvanácti lidmi. Ti, kteří docházejí plně do práce, mají okolo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější