Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Slováci jdou do celosvětově unikátního pokusu o plošné testování. Výsledek Česku napoví, zda zkusit totéž

Slovenské plošné testování na koronavirus vyvolalo zájem celého světa. Reprofoto: Deník N
Slovenské plošné testování na koronavirus vyvolalo zájem celého světa. Reprofoto: Deník N

Slovensko je první zemí světa, kde se uskuteční plošné jednorázové otestování obyvatelstva na covid pomocí antigenních testů. Česko má podobný plán, začne ale malým pilotním projektem a dál bude postupovat podle jeho výsledků. Zájem o antigenní testy roste všude na světě. Mají své přednosti i vážné nedostatky.

U našich východních sousedů se chystá operace, jakou – bez přehánění a bez ironie – ještě svět neviděl. Slovenský premiér Igor Matovič překvapil své spoluobčany, když 17. října oznámil jako hotovou věc, že v celé zemi proběhne testování na covid-19 pomocí tzv. antigenních testů.

Matovič uvedl, že se akce připravuje již tři týdny a že vláda zakoupila 13 milionů testů. Podle něj jde o jediný způsob, jak zvrátit nepříznivý průběh epidemie (připomeňme, že na Slovensku je zatím situace lepší než u nás, avšak rychle se zhoršuje).

Doplněno 21. 10., 15:40: Premiér Matovič náhle zásadně změnil názor a nyní připouští, že se plošné testování nemusí uskutečnit. Namísto něj by prý dal přednost lockdownu, tedy velkému utlumení společenského života a ekonomiky. Situace je otevřená, další vývoj může přinést cokoli.

Dnes už je známa řada podrobností. Testování proběhne na tři

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Slovensko

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější