Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vzpomínat na oběti, ne vrahy. Nový filmový trend odmítá dávat prostor zločincům

Film 22. července je o obětech, ne o jejich vrahovi. Foto: Film Europe.
Film 22. července je o obětech, ne o jejich vrahovi. Foto: Film Europe.

Koncem září se na dánských televizních obrazovkách objevila nová minisérie o Kim Wallové. Švédské novinářce, kterou umučil sadistický vynálezce ve své ponorce. Tobias Lindholm, scenárista této série, se ale rozhodl vést příběh novým směrem. Vrah novinářky v seriálu vůbec nevystupuje, naopak se seznámíme s jejím životem a jejími blízkými.

První díl dánského seriálu se odehrává na policejní stanici. Tou nejprve proletí zpráva o pohřešované švédské novinářce a následně o potopené ponorce. Dvě zprávy, které se k sobě vzájemně na první pohled nijak nevážou, dokud se nenajde mrtvé tělo u místa, kde se ponorka potopila. Nejde o žádný vymyšlený scénář, ale o skutečnou událost z roku 2017, nejbestiálnější vraždu v dánské novodobé historii. Scenárista Tobias Lindholm (natočil např. seriál Vláda nebo filmy Válka, R a Únos) se rozhodl o tomto nevšedním případu natočit minisérii, která odstartovala 28. září na dánské televizi TV2.

Hned v prvních dílech se tu představuje Jens Moller (Søren Malling), hlavní vyšetřovatel, rodiče Kim Wallové, ale i státní zástupce Jakob Buch-Jepsen (Pilou Asbæk). Zatímco se jménem novinářky se nešetří, je tu jedna role a jméno, které v seriálu chybí. A tím je Peter Madsen. Dánský vynálezce odsouzený za vraždu Kim Wallové. Seriál ho ale nevynechává. Vrah novinářky je zkrátka oslovován jako „podezřelý“, „vynálezce“ či prostě jen jako „on“. Jeho jméno není nikde v seriálu slyšet a jeho role nebyla nikdy ani ve scénáři. Seriál se soustředí především na oběť, která byla brutálně zavražděna, její rodiče a všechno, čím si museli projít vyšetřovatelé i příbuzní. Ačkoliv to zní jako dobrá myšlenka, v začátcích

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější