Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Novozélandská premiérka zvládla pandemii a přesvědčivě vyhrála volby. Její práce ale teprve začíná

Odchod Nového Zélandu od britské monarchie je pravděpodobný, ale ne akutní, řekla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto: Flickr
Odchod Nového Zélandu od britské monarchie je pravděpodobný, ale ne akutní, řekla novozélandská premiérka Jacinda Ardernová. Foto: Flickr

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová platí ve světě za symbol progresivní politiky. Dlouho ale byla populárnější v zahraničí než doma. Po víkendových volbách, které s přehledem vyhrála, už je to jinak. Její vítězství s sebou ale nese také závazek.

V sobotu se na Novém Zélandu odehrály historické volby. Nejen že probíhaly uprostřed pandemie, ale také přinesly labouristům největší výhru za posledních 50 let.

Novozélandští voliči své premiérce věří. Během své vlády provedla zemi několika krizemi. Ve funkci ji zastihly teroristický útok na mešitu v Christchurch, erupce vulkánu na ostrově Whakaari a nyní koronavirus.

Jacinda Ardernová se stala symbolem schopné a empatické političky, která si ve své funkci zachovala image „obyčejnosti“.

Vítězství ve volbách je pro ni ale zároveň výzvou. Ardernová čelila kritice za to, že nedokáže dostát svým slibům. Jasný mandát, který dostala od voličů, ji tak na další období zavazuje.

Výsledky víkendových voleb na Novém Zélandu
Labour lídryně Jacinda Ardernová 49,15 % hlasů 64 mandátů (o 18 víc než minule)
National Judith Collinsová 26,79 % 35 (-21)
liberálové ACT David Seymour 7,98 % 10 (+9)
Green James Shaw a Marama Davidsonová 7,57 % 10 (+2)
Maori John Tamihere a Debbie Ngarewa-Packerová 1,00 % 1 (+1)
NZ First Winston Peters 2,67 % – (-9)

Krizová manažerka

Během pandemie koronaviru se novozélandské vládě pod vedením Ardernové podařilo pomocí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Oceánie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější