Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na jaře „zachránil Česko“, před druhou vlnou přišel znovu. Vláda už mu ale příliš nenaslouchala

Pavel Řehák, jehož výpočty podle politiků na jaře zachránily Česko před katastrofou. Snímek je z roku 2012. Foto: ČTK
Pavel Řehák, jehož výpočty podle politiků na jaře zachránily Česko před katastrofou. Snímek je z roku 2012. Foto: ČTK

Pavel Řehák podle členů vlády zachránil Česko při jarní vlně epidemie. Ministrům i premiérovi představil matematický model šíření nákazy, na jehož základě vláda zavedla tvrdá opatření. Týž člověk v květnu poskytl Česku doporučení, jak se ochránit před druhou vlnou. Tentokrát už se ale kabinet jeho radami neřídil, věřil vlastním analýzám.

Když vláda 12. října zaváděla kvůli prudkému šíření nákazy nová plošná omezení, premiér Andrej Babiš i pod tlakem novinářů tehdy pronesl tuto záhadnou větu: „V březnu někdo přišel s tím matematickým modelem a v srpnu někdo, sice to byl ten samý člověk, ale už přišel v nějakém čase.“

Jak později odhalila kniha Pandemie od Michala Kubala a Vojtěcha Gibiše, tím záhadným člověkem byl Pavel Řehák, ředitel pojišťovny Direct. Ten na jaře v excelové tabulce namodeloval, jak se epidemie zřejmě bude vyvíjet. S tímto výpočtem dokázal vedení země přesvědčit, že hrozba je závažná, což nakonec vládu přimělo k tvrdým restriktivním opatřením. Díky nim v Česku první vlna proběhla bez vážných následků.

Například vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) Řeháka v rozhovoru pro Info.cz označil za člověka, který zachránil Česko před katastrofou.

Právě Pavel Řehák by měl být tedy tím, kdo podle premiéra opět přišel před druhou vlnou, ale „už v nějakém čase“. Premiér tak naráží na to, že Řehák přišel s novým matematickým modelem až v srpnu. Ještě před prázdninami ale společně s týmem dobrovolníků dodal vládě a ministerstvu zdravotnictví materiál, který varuje před druhou vlnou a doporučuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější