Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Začíná se nám to trochu hroutit.“ Lékaři v nemocnicích pracují i 32 hodin v kuse, drsné podmínky je vyhánějí

Téměř třicet procent lékařů do 35 let v nemocnicích podle průzkumu pracuje až 60 hodin týdně. Foto: Adobe Stock
Téměř třicet procent lékařů do 35 let v nemocnicích podle průzkumu pracuje až 60 hodin týdně. Foto: Adobe Stock

Více než třicetihodinové služby, které se zakamuflují jako přesčas a pohotovost, a volno, které si není kdy vybrat. O tom, že se v českých nemocnicích porušuje zákoník práce, se ví i na ministerstvu zdravotnictví. Cesta ke změně ale není snadná.

„Začíná se nám to zajištění péče trošku hroutit,“ říká do telefonu mladý lékař z Ostravska. Je to pouhé sdělení faktu, v jeho hlase není znát hněv ani rozrušení. Co je ale dobře slyšet, je únava.

Pracovní doba doktora O. se totiž nepodobá ničemu, co by znal zákoník nebo inspektorát práce. Začíná v sedm hodin ráno a končit by měla v půl čtvrté. Pokud do toho jednou až dvakrát týdně přijde služba, pokračuje se dál až do sedmé ranní. Ani zde příběh novodobého stachanovce nekončí. Pokračuje se dle potřeby do oběda nebo až do odpoledne. „Závisí to na oddělení. Někde jdou po noční domů, my zůstáváme, dokud je potřeba. Za poslední rok mám rekord 32 hodin v práci v kuse,“ popisuje muž, jenž si nepřeje být jmenován. Na oddělení, kde pracuje, se ale provádí kritické a život zachraňující zákroky.

Důvod pro anonymitu je prostý. Dvaatřicet hodin v práci – po kterých mimochodem druhý den následuje opět běžná ranní směna – není legální. Na papíře to všechno ale při troše snahy dokáže vypadat v pořádku.

Služba po normální směně se do půlnoci dle doktora O. vykáže jako přesčas. Po půlnoci je z ní už jen pohotovostní služba, během které by měl být zaměstnanec na příjmu a pracovat jen ve výjimečných situacích. Ve skutečnosti se ale na samotné službě doktora nic nemění.

„Řeknu to na rovinu. Když začínáte jako mladý lékař a chcete postupovat v oboru na specializovaném oddělení, nemáte moc velkou šanci si dupnout. Využijí toho a po škole vám předloží smlouvu, kde souhlasíte s tím, že budete vykonávat pohotovostní službu. Ta je buď na papíře, nebo ústní, u nás je ústní,“ popisuje lékař. Jeho jméno i jména a pracoviště všech lékařů uvedených v textu Deník N zná. K anonymizaci jsme přistoupili proto, že specializace některých lékařů ve spojení s krajem by umožnily jejich snadnou identifikaci.

Nejzajímavěji je pak vyřešené ráno po službě. „Je to udělané tak, že

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější