Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„De*ila“ Babiše směla ČT odvysílat. Problém je spíš v otázce, kterou Maláčová nedostala

Jana Maláčová kritizuje Andreje Babiše v pořadu 168 hodin. Foto: 168hodin / ČT
Jana Maláčová kritizuje Andreje Babiše v pořadu 168 hodin. Foto: 168hodin / ČT

Glosa Jakuba Zelenky: Ještě nikdy se ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) tak ostře nevyjádřila k premiérovi a koaličnímu partnerovi Andreji Babišovi (ANO). S použitím slova de*il ho zkritizovala za podcenění koronavirové pandemie, která se laxností vlády dostala mimo kontrolu. Poprask ale nezpůsobila pouze ostřeji pronesená slova na účet nejmocnějšího muže Česka, ale především forma, jakou byla v České televizi odvysílána.

Ministryně kývne hlavou, odchází od mikrofonu a část výhledu zastíní technika kameramana. Politička na okamžik vstoupí mimo obraz kamery a před odchodem pronese: „To je bordel, co ten Babiš udělal. A teďkon to všichni musíme slíznout. To je de*il, pardon, s prominutím.“ A odchází po ulici pryč.

V první řadě je nutné říci, že odvysíláním záznamu Česká televize nejspíše svůj kodex neporušila. Pokud dojde na Radu ČT stížnost, bude se jí muset zabývat a rozhodnout o ní. Cílem této glosy není soudit, zda někdo pochybil. Spíše si pojďme zformulovat a rozebrat, proč situace vyvolala takovou kontroverzi.

Reportáž, kde Maláčová vystoupila, se na více než 10 minutách velice podrobně zabývala otázkou, zda vláda a premiér v řešení krize selhali. Na to novináři hledají odpovědi díky řadě podložených dat a rozhovorům s odborníky. Stručně řečeno: Kdyby vláda neotálela s opatřeními proti koronaviru, nemuselo zemřít tolik lidí. Posledních dvacet sekund patřilo již popsané scéně s ministryní, která na sebe strhla větší pozornost než celý předchozí vstup.

Její vyjádření je samo o sobě zajímavé, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější