Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Island patřil na jaře také k „vítězům“ nad virem, chyba v opatřeních ale spustila druhou vlnu

Instrukce islandské vlády, co má a nemá kdo dělat v různých situacích v souvislosti s covidem-19. Zdroj: islandská vláda, covid.is
Instrukce islandské vlády, co má a nemá kdo dělat v různých situacích v souvislosti s covidem-19. Zdroj: islandská vláda, covid.is

Island byl podobně jako Česká republika jedním z jarních „premiantů“, kteří pandemii zvládli relativně dobře. Postupoval ale jinak než mnoho ostatních států. Místo kompletního lockdownu se Islanďané naplno věnovali trasování a karanténám. Díky tomu se jim v půlce května podařilo infekci téměř úplně vyhladit. Podobně jako Česko ho ale zasáhla v polovině září druhá vlna, se kterou nyní bojuje s mnohem většími potížemi než na jaře.

Aktivních případů nákazy covid-19 Island hlásí 1234, to je v přepočtu na populaci asi třetinový počet ve srovnání s Českou republikou. Čtyři pacienti jsou v kritickém stavu. V říjnu zaznamenala ostrovní země prudký nárůst nových případů, ačkoliv v posledních dnech ze stovky denně klesl na včerejších 57.

Jak se druhá vlna na Islandu rozjela? K tomu je potřeba se nejprve vrátit na začátek:

Na konci února sestavila islandská policie tým, který měl jediný cíl. Najít lidi, kteří jsou infikovaní koronavirem SARS-CoV-2, a spolu s nimi najít další, kteří byli s nakaženými v kontaktu.

První případ covid-19 byl potvrzený už 28. února. Byl jím muž, který se tentýž týden vrátil z lyžařského výletu v severní Itálii. Měl klasické příznaky, které s nemocí covid-19 přicházejí.

Severská detektivka

Krátce po potvrzení se dal do práce onen tým detektivů, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější