Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klíč k řešení sucha mají tři miliony lidí, říká nadace. Zveřejnila manuál pro vlastníky půdy

Jak se dopátrám, kde leží moje půda a jak se na ní hospodaří? Poradit může rádce Nadace Partnerství Foto: Nadace Partnerství
Jak se dopátrám, kde leží moje půda a jak se na ní hospodaří? Poradit může rádce Nadace Partnerství Foto: Nadace Partnerství

Odborníci dlouhodobě upozorňují na souvislost mezi suchem a špatným stavem zemědělské půdy. K řešení problému by tak podle nich mohl přispět větší zájem vlastníků o to, co se s jejich pozemky děje. Nadace Partnerství v projektu Zpátky ke kořenům sestavila návod a rady majitelům půdy, jak mohou nevhodný způsob hospodaření některých nájemců ovlivnit.

„Představte si, kdyby miliony vlastníků nepodepsaly smlouvu na další období, ale místo toho by řekli: ‚Dobře, já ti to propachtuji, ale tady uděláš remízek, tady uděláš mez, tady protierozní opatření,‘“ nabádal v rozhovoru pro Deník N bioklimatolog z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Zdeněk Žalud.

Není sám, kdo vyzývá vlastníky půdy, aby se o své pozemky, které často pronajímají zemědělským podnikům, začali více zajímat. Všechna zmíněná opatření pozitivně ovlivňují schopnost krajiny zadržovat vodu, chrání půdu proti erozi a přispívají k pestrosti krajiny.

Potíž je v tom, že laici většinou neznají své možnosti, a tak raději nechají smlouvy o hospodaření na svých pozemcích běžet tak, jak to nastavili jejich předci. Není také výjimkou, že vlastníci žijí daleko od svých například zrestituovaných pozemků a ani nevědí, jak se na nich hospodaří.

Právě na tyto lidi se zaměřila Nadace Partnerství, která v říjnu spustila webového rádce. „Myšlenka byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pozitivní zprávy

Sucho mění Česko

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější