Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Posloucháme smutný pop. Světové krize probublaly do hudby

Hudební publicisté Miloš Hroch a Karel Veselý. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Hudební publicisté Miloš Hroch a Karel Veselý. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hudba má velkou sílu probouzet v nás emoce, ukazovat nám ty dosud nepoznané nebo nás učit empatii. Co když je ale celý hudební průmysl po dekády zahalen do melancholie? Hudební publicisté Karel Veselý a Miloš Hroch sepsali knihu, která se snaží odpovědět na otázku, proč zní populární hudba tak smutně. Kniha se jmenuje Všechny kočky jsou šedé, což je zároveň název skladby od kapely The Cure.

Co je dřív? Smutná hudba, která mi naladí smutnou náladu, nebo právě tato nálada, na základě které si pustím smutnou skladbu?

M. H.: Ono to může fungovat obousměrně. Když má člověk depresi nebo cítí melancholii a pustí si třeba hudbu Joy Division, tak mu ta muzika může poskytnout útěšné rameno, na kterém se může vyplakat a sdílet své pocity.

K. V.: Ale primárně měli muzikanti své pocity, které chtěli vyjádřit smutnou hudbou. Takže v otázce, jestli bylo první vejce, nebo slepice, platí, že první tu byli ti muzikanti se smutnými pocity.

A proč byli muzikanti smutní? Je hudba něco, co odráží náladu ve společnosti?

K. V.: To je zásadní teze naší knihy a způsob, jakým přemýšlíme o hudbě. Stav společnosti se odráží v hudební produkci. Snažíme se skrze hudbu vysvětlovat obecnější emoce a nastavení společnosti.

M. H.: Skvělým příkladem jsou právě Joy Division. Jejich hudba vyjadřuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější