Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišovo ANO podle Kantaru kleslo na 24,5 procenta a jeho voliči přecházejí k Pirátům. ČSSD mimo Sněmovnu

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Hnutí ANO Andreje Babiše stále vede v průzkumech preferencí, oproti svým tradičním číslům ale na podzim výrazně ztrácí. V posledních dvou výzkumech agentury Kantar poztrácelo přes 7 procentních bodů. Propadla se rovněž spokojenost s politickou situací, a to i mezi Babišovými voliči. Druzí Piráti zaostávají jen o 5,5 procentního bodu, ČSSD by se nedostala do Sněmovny.

Podzimní koronavirová krize se stále více projevuje v podpoře politických stran. Volební model agentury Kantar CZ z výzkumu prováděného na přelomu září a října ukázal, že na špatnou situaci doplácí zejména hnutí ANO. Dominantní vládní hráč podle modelu oslabil v říjnu na 24,5 procenta.

„Hnutí ANO zaznamenává významný propad voličské přízně. Aktuální zisk 24,5 % je nejhorší výsledek od voleb v roce 2017. Analýza přelivů voličů ukazuje, že třetina odcházejících neví, koho si teď vybrat, a z politických konkurentů největší odliv nastal směrem k Pirátům (cca pětina),“ píše výzkumná zpráva.

Oproti minulému šetření tak ANO ztratilo tři procentní body.

Ještě před prázdninami se podpora ANO pohybovala nad 30 procenty, v červnu dosahovala 32 procent. Dosavadnímu hegemonovi české politiky se tak konkurence výrazně přiblížila.

Druzí Piráti, kteří by podle modelu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Průzkum veřejného mínění

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější