Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Místo, kde zemřeli Palach a Toufar, se může stát muzeem totalit. Praha začala jednat o odkupu, cena bude vysoká

Legerova ulice č. p. 61 a 63, kde se nacházelo Borůvkovo sanatorium. Foto: ČTK
Legerova ulice č. p. 61 a 63, kde se nacházelo Borůvkovo sanatorium. Foto: ČTK

Krátce před padesátým výročím úmrtí Jana Palacha zahájil pražský magistrát jednání o odkupu bývalého Borůvkova sanatoria v Legerově ulici, kde student zemřel. Koalice plánuje, že by ve dvou domech místo hotelu mohlo vzniknout muzeum totalitních režimů a důstojná vzpomínka na Palacha i na kněze Josefa Toufara, který zde rovněž zemřel.

„Jasně, chceme bývalé Borůvkovo sanatorium koupit. S majiteli jsme se ještě neviděli, ale máme s nimi naplánovanou první schůzku,“ potvrdil Deníku N pražský zastupitel a předseda výboru pro územní rozvoj, plánování a památkovou péči Petr Zeman (Praha sobě). „Chtěli bychom oba domy odkoupit, aby se z nich stalo něco důstojnějšího, než je v plánu teď,“ dodal. Podle záměru současného vlastníka, společnosti United Corporation, má na místě vzniknout hotel, na který firma získala loni v létě územní rozhodnutí.

Jednání se zástupci metropole potvrdil i předseda představenstva United Corporation Tomáš Häring. „Z naší strany je vůle Praze objekty za určitých podmínek prodat,“ uvedl.

O konkrétních podmínkách prodeje ale zatím nelze mluvit. Jisté je jen to, že prodejní cena

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jan Palach

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější