Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Stane se Měsíc novou provincií Číny? Robot tam ode dneška zkoumá terén

Historická fotografie: první snímek, který Čchang-e 4 po přistání odeslala. Foto: ČTK/Sin-chua
Historická fotografie: první snímek, který Čchang-e 4 po přistání odeslala. Foto: ČTK/Sin-chua

Dnes brzy ráno přistála na Měsíci automatická kosmická loď Čchang-e 4. Je o historicky první misi na odvrácenou stranu naší oběžnice. Čínská loď je vybavena průzkumným vozítkem a má za úkol důkladný průzkum oblasti.

Bohyně Čchang-e přebývá na Měsíci, tolik je jisté. Dál záleží na tom, komu věříte. Podle jedněch je tam jejím společníkem králík, který pěstuje léčivé byliny. Podle jiných žije sama. Nějakou roli v tom hraje také její bývalý milý či manžel, lovec Chou-i. Ten nyní žije, odloučen od Čchang-e zlým osudem, na Slunci. Společně tak reprezentují jin a jang, měsíc a slunce.

A také se vypráví, že Číňané z Měsíce pocházejí. Na Zemi sestoupili, když se s jejich světem stalo něco zlého.

Název robotické kosmické lodi, která dnes přistála na odvrácené straně Měsíce, je tak nabit rozmanitými významy. Přesně tak, jak se to v Číně sluší a patří. Kromě toho jde o poměrně velký milník v dějinách kosmonautiky.

Bez Země na obloze

Český název odvrácená strana je podstatně výstižnější než anglický dark side. Ten působí dojmem, jako by byla odvrácená strana Měsíce ponořena v temnotě, což není pravda. Slunce tam svítí skoro stejně jako na straně přivrácené. „Skoro“ znamená, že na odvrácenou stranu svítí jen Slunce, kdežto přivrácená je přisvěcována ještě světlem odraženým od Země. Na přivrácené straně tak nikdy není úplná tma, na odvrácené ano

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Vesmír

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější