Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Johnson hrozí, že jednání s EU skončí bez dohody. Neuvěřili mu analytici ani trhy

Britský premiér Boris Johnson při dnešním prohlášení pro média. Foto: ČTK/PA
Britský premiér Boris Johnson při dnešním prohlášení pro média. Foto: ČTK/PA

Premiér Boris Johnson vyzval Brity, aby se připravili na to, že přechodné období ve vztahu s EU skončí bez dohody. Budoucí obchodní výměna – od automobilů přes strojírenské zboží, léky a farmaceutické výrobky po jehněčí a hovězí maso či skotskou whisky – tak bude podle pravidel Světové obchodní organizace zatížena deseti- až stoprocentními tarify. Mezi českými exportéry se krach jednání zřejmě nejvíc dotkne automobilového průmyslu.

Ministerský předseda Johnson současně obvinil Brusel, že chce mít na Británii dohled. „Chtějí mít i nadále schopnost kontrolovat naši legislativní svobodu a rybolov způsobem, který je pro nezávislou zemi naprosto nepřijatelný,“ prohlásil.

Johnson tak narážel na požadavek Paříže, aby francouzští rybáři měli přístup do britských výsostných vod na dalších dvacet let. Brusel také od Londýna požaduje rovné podmínky v budoucí hospodářské soutěži, především ohledně státních dotací.

Mnozí však považují Johnsonovo vystoupení pouze za teatrální úvod k závěrečnému dramatu v rozhovorech mezi Londýnem a Bruselem. Na jeho konci by podle pozorovatelů v Londýně měla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brexit

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější