Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Chci spravedlnost, ne je škrtit vlastníma rukama, říká v rozhovoru Alexej Navalnyj

Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj s manželkou Julijí a synem Zaharem v Berlíně. Foto: Instagram @NAVALNY via Reuters
Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj s manželkou Julijí a synem Zaharem v Berlíně. Foto: Instagram @NAVALNY via Reuters

Co si myslí o sankcích EU uvalených na šest Rusů z okolí prezidenta Putina a na ústav, v němž byl vyvinut nervový jed novičok? Koho viní z pokusu o svou otravu? A jak si představuje svůj návrat do Ruska? Exkluzivně v České republice přinášíme rozhovor nezávislé ruské televize Dožď s nejvýraznějším ruským opozičním politikem Alexejem Navalným.

Rozhovor s Navalným, zakladatelem moskevského Nadačního fondu proti korupci, který se zotavuje po pokusu o jeho otravu v sibiřském Omsku, vedl šéfredaktor nezávislé ruské internetové TV Dožď Tichon Dzjadko.

Evropská unie před několika dny přijala sankce proti šesti ruským občanům a jedné společnosti ve spojitosti s vaší srpnovou otravou. Dotčení jsou zástupci administrativy ruského prezidenta, tajných služeb a instituce v níž, jak se předpokládá, byl vyvinut jed novičok. Myslíte si, že ty sankce jsou dostatečné?

Mě především zajímá, co se děje v Rusku; evropská reakce je pro mě až druhořadá. Vím, že pobouření není v mnoha zemích spojeno přímo se mnou. Jsou znepokojeny použitím chemické zbraně. Chemické zbraně nemá nikdo rád.

Chci dosáhnout vyšetřování na ruském území – nebo aspoň nějakého zdání vyšetřování. Protože to, co se děje v současnosti, je jen dalším signálem, že se spravedlností v naší zemi nikdo počítat nemůže.

Pokud jde o sankce nebo „černou listinu“, moje pozice byla vždy taková, že pokud rozvinuté země chtějí Rusku, jeho občanům i samy sobě pomoct, měly by postavit překážky do cesty špinavým penězům plynoucím z Ruska.

Těch devět lidí – ty, kteří vynalezli novičok nebo ho použili jako zbraň – k tomu, abyste zablokovali tok peněz ukradených našim občanům, nepotřebujete.

Ti zabijáci a ti, kdo jim vydali pokyn, musejí být trestně stíháni. Ale je především potřeba vyhnat z Evropy všechny ty oligarchy – ty Usmanovy, Abramoviče, Šuvalovy, Peskovy, a všechny ty propagandisty, kteří se obohacují a posílají peníze do Evropy, zatímco jsou Rusové drženi v chudobě a úpadku. To s těmito lidmi je třeba bojovat.

Já nevím, jaké kroky evropské země v odpovědi na mou otravu podniknou, ale chtěl bych, aby se soustředily na potrestání nejen posluhovačů, kteří plní rozkazy, ale i vysoce postavených padouchů, kteří ukrývají kradené peníze v Berlíně, Londýně a Paříži.

Ale určitě s vámi nějací evropští představitelé konzultovali, kdo by měl být potrestán. Pomohl jste se sestavením seznamu lidí, kteří budou sankcionováni?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Novičok

Rozhovory

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější