Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přímý útok na bezpečnost země, řekl Opata o škrtu deseti miliard. Rozhodne premiérova hra na kuře s komunisty

Premiér Andrej Babiš při návštěvě 42. mechanizovaného praporu v Táboře v květnu 2020. Foto: Václav Pancer, ČTK
Premiér Andrej Babiš při návštěvě 42. mechanizovaného praporu v Táboře v květnu 2020. Foto: Václav Pancer, ČTK

Analýza: Skutečně je KSČM ochotná nepodpořit rozpočet na rok 2021, pokud vláda nevezme z rozpočtu na obranu deset miliard kvůli epidemii? Komunisté drží vládu Andreje Babiše pod krkem, jenže případné předčasné volby by ohrozily i je. O dlouhodobou připravenost české armády jde politikům až v poslední řadě.

Na kuře se hraje tak, že se proti sobě rozjedou dvě auta: motory vrčí, vzdálenost se zkracuje, nebezpečí srážky roste – kdo uhne první, prohrál. Je kuře.

Klasický model konfliktu z teorie her si jde představit tak, že proti sobě jedou premiér Andrej Babiš a KSČM, která svou tolerancí drží jeho vládu u moci a vycítila jeho povolební oslabení. Šéf ANO může uhnout a přijmout komunistický požadavek snížit rozpočet na obranu o deset miliard. Nebo čekat, zda uhnou komunisté – tedy zda z požadavku sleví, nebo svou hrozbu nesplní.

Když neuhne nikdo, auta se srazí – vláda neprosadí ve Sněmovně státní rozpočet. Pak se může stát leccos, od rozpočtového provizoria až po předčasné volby.

Silnicí, po níž proti sobě jedou obě auta, je rozpočet ministerstva obrany na rok 2021. Požadavek na ukrojení deseti miliard obraně přednesla šéfka rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM) pár dní před pondělním projednáváním rozpočtu na vládě. Ministryně financí Alena Schillerová už signalizovala, že je ochotná o komunistickém ultimátu diskutovat.

Uhnout jistě nechce ani jeden, znamenalo by to

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Armáda ČR

Covid-19

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější