Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš otočil: Česko přísnější snížení emisí podpoří, 55 procent ale prý nezvládne splnit

Premiér Babiš je dle EK ve střetu zájmů, peníze z evropských zdrojů ale budou jeho firmy dostávat dál. Zdroj: EU
Premiér Babiš je dle EK ve střetu zájmů, peníze z evropských zdrojů ale budou jeho firmy dostávat dál. Zdroj: EU

Premiér Andrej Babiš ještě před několika týdny tvrdil, že nový cíl snížení emisí o padesát pět procent do roku 2030 je pro Česko nereálný. Teď ale přiznal, že „změnil názor“ a že plán podpoří. Deník N má k dispozici studii společnosti McKinsey, podle níž je reálné, aby Česko požadované snížení emisí splnilo.

Když v září vystoupila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová s novým ambiciózním plánem snížit v celé EU emise o 55 % oproti stavu v roce 1990 (nyní se počítá se snížením o 40 procent), Babiš byl proti.

Čtyřiadvacátého září před odletem na setkání s von der Leyenovou řekl, že je takové snížení emisí v následujících deseti letech v Česku nemožné. „Tenhle návrh je absolutně nereálný pro Českou republiku, nejsme schopni to splnit,“ podotkl.

Šéf ANO také kritizoval Komisi, která podle něj nevydala studie hodnotící dopady těchto klimatických cílů na ekonomiku unijních zemí.

Von der Leyenová zpřísnění zdůvodnila tím, že by jinak nebylo možné dosáhnout klimatické neutrality v roce 2050. K tomu se kromě Polska v prosinci 2019 zavázaly všechny členské země, za Česko tento závazek přijal na summitu v Bruselu právě Babiš.

Dnes ráno na letišti – opět před odletem do Bruselu – ale český premiér svůj přístup změnil. Česká republika podle něj

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější