Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Znásilním tě a zemřeš, vyhrožoval studentce z Íránu její krajan. Ambasáda v Praze na ni tlačila, aby obvinění stáhla

Ženy v Íránu, ilustrační foto. Foto: Vahid Salemi, AP
Ženy v Íránu, ilustrační foto. Foto: Vahid Salemi, AP

Přijela do Česka studovat z Íránu. Na studia na lékařské fakultě Univerzity Karlovy se připravovala na několikaměsíčním jazykovém kurzu. Jenže její spolužák-krajan jí začal vyhrožovat, že ji znásilní a zavraždí. Oznámila to české policii. Poté si ji ale pozvali na íránskou ambasádu a žádali ji, aby obvinění proti spolužákovi stáhla. Nezvyklý nátlak musel velvyslanec vysvětlovat českému ministerstvu zahraničí.

Celý příběh se začal odehrávat na začátku března letošního roku, kdy studentka (její jméno redakce Deníku N zná) od svého íránského spolužáka z jazykového kurzu dostala první znepokojivé zprávy.

Jedna z nich zněla: „S tím ti odříznu hlavu, prostitutko,“ napsal třeba A. G. a ke zprávě připojil fotografii nože. „Až příště přijdu, znásilním Tě a tamtím Ti odříznu hlavu,“ psal dál.

Kromě toho založil A. G. profil na Instagramu, který nazval „Zemře v důsledku hrozného znásilnění“. „Ty prostitutko, modli se, aby ses nedostala na mou fakultu, znásilním Tě, znásilním Tě takovým způsobem, že to povede k 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější