Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Primátor a senátor Nwelati nezveřejnil majetek, hrozí mu pokuta. Nešlo to kvůli dědictví v Sýrii, hájí se

Primátorem Mladé Boleslavi bude Raduan Nwelati, a to do roku 2024. Poté se vymění s Jiřím Bouškou. Foto: ČTK
Primátorem Mladé Boleslavi bude Raduan Nwelati, a to do roku 2024. Poté se vymění s Jiřím Bouškou. Foto: ČTK

Primátor a nově zvolený senátor Raduan Nwelati vede Mladou Boleslav už dvanáct let. Za poslední dva roky mu k tomu přibyla povinnost zveřejňovat majetková přiznání na internetu, ale v přehledu ministerstva spravedlnosti žádné jeho údaje dostupné nejsou. Za to by úřady mohly udělit i padesátitisícovou pokutu. Sám Nwelati se hájí, že mu výpisy nejdou nahrát, protože zdědil po otci majetek v Sýrii.

Zákon o střetu zájmů začal platit v roce 2017. Od té doby mají starostové, senátoři i poslanci povinnost na stránkách ministerstva spravedlnosti zveřejňovat přehledy svého majetku. V případě, že tak neučiní, jim hrozí ve správním řízení pokuta až 50 tisíc korun. Zákon má ale v praxi nedostatky. Úředníci ministerstva spravedlnosti mají jen omezené možnosti zjišťovat, zda politici uvádějí pravdivé údaje. Ministerstvo tak jedná především tehdy, pokud politik oznámení nedodá vůbec. To je, jak zjistil Deník N, i případ primátora Mladé Boleslavi Nwelatiho.

Sám Nwelati přiznal, že o potížích s přiznáním ví už asi půl roku. „Řešíme to, mám tam problém. Něco jsme tam zadávali a ono se to neobjevilo,“ řekl. Upřesnil, že úřady ho ještě na nezveřejnění majetkového přiznání neupozornily, ale očekává, že se brzo ozvou.

„Raduan Nwelati svoji oznamovací povinnost nesplnil již

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější