Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Sestřelili“ Štěcha myslivci? Zbraňová lobby mezi nimi před volbami tvrdě agitovala

Neúspěšný kandidát na senátora Milan Štěch (ČSSD) končí v horní komoře po 24 letech. Foto: ČTK
Neúspěšný kandidát na senátora Milan Štěch (ČSSD) končí v horní komoře po 24 letech. Foto: ČTK

Jedním z překvapení voleb byla prohra nejdéle sloužícího senátora, místopředsedy horní komory Milana Štěcha. V pelhřimovském senátním obvodě prohrál s nepříliš známým kandidátem za mimoparlamentní Svobodné Jaroslavem Chalupským. Do jejich souboje mohlo promluvit i téma zbraní. Odpůrci jejich regulace vedli intenzivní kampaň v neprospěch kandidátů, kteří se vyslovovali proti zakotvení práva na zbraň v ústavě. Štěch patřil k jejich hlavním terčům. Kampaň byla zaměřená také na myslivce, jejichž hlasy mohly v tradičně mysliveckém regionu Vysočiny hrát roli.

„Moje manželka chtěla Štěcha původně volit, tak jsem se jí ptal, jestli náhodou nečetla Facebook. Ona řekla: ‚Jo, koukala jsem na to.‘ Tak jí říkám: ‚A ty sis nevšimla, že pan Štěch proti nám vystupoval?‘ No, a bylo v tom jasno. Už ho nevolila.“

Takto vylíčil Deníku N rodinnou předvolební debatu myslivec Pavel Kumžák z Pacova v západním cípu kraje Vysočina. Jejím výsledkem bylo o hlas méně pro dlouholetého senátora Milana Štěcha z ČSSD. Ten sice vyhrál první kolo, ve druhém ale překvapivě podlehl nepříliš známému Jaroslavu Chalupskému.

Štěchovu prohru nelze snadno vysvětlit jako součást celkového pádu jeho strany na dno – v okrese Pelhřimov ČSSD suverénně vyhrála krajské volby se ziskem přes 21 procent hlasů. V okrese Jindřichův Hradec, jehož část také patří do pelhřimovského senátního obvodu, sice měla výsledek jen asi třetinový (zejména kvůli rozpadu své jihočeské organizace), ale ani tam to nebyla taková tragédie.

Není však vyloučené, že debata, jaká se odehrála mezi manželi Kumžákovými, nebyla v malebném okolí Pelhřimova před volbami úplně ojedinělá. Jinými slovy – že Štěcha, obrazně řečeno, politicky „sestřelili“ myslivci.

„Řadu myslivců mám i jako kamarády, oni je podle mě zneužívají a straší. Já jsem je ubezpečoval, že proti myslivcům vůbec nic nemám, ale ta kampaň proti mé osobě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější