Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klaus: Musíme si vybrat pět témat a do zblbnutí je opakovat. Lidi mám rád

Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Foto: ČTK
Předseda Trikolóry Václav Klaus mladší. Foto: ČTK

Václav Klaus mladší má na další rok jasný plán. Dostat se s Trikolórou do Sněmovny. Svého otce ale do předvolební kampaně zapojit neplánuje. „Nemyslím si, že by něco takového zabralo,“ říká v rozhovoru pro Deník N.

Časy, které zažíváme, jsou velice turbulentní, ale vraťme se ještě k proběhlým volbám. Na Facebook jste napsal, že máte dobrou zprávu pro lidi, kteří se bojí covidu-19. Tedy že jste během kampaně podal ruku dvěma tisícům lidí a nenakazil jste se. Mě to teda spíš vyděsilo. Vám přišlo zodpovědné si při pandemii podávat ruku s tolika lidmi?

V kampani to dělá každý. Každý dělá svou práci. Paní učitelka v mateřské školce je také s dětmi. Já jsem stál u stánku a rozdával materiály. Když vám někdo podává ruku, vy mu ji nemůžete nepodat. To je jistá neslušnost.

 

Paní učitelka dodržuje předpisy, dětem jsou před vstupem do školky dezinfikovány ruce, tedy aspoň já jsem tohle s dítětem zažívala.

Já jsem u toho také dodržoval veškeré předpisy. Co jsem porušoval? Je nějaký zákaz chození po ulici?

Mluvím o podávání rukou.

Je zákaz podávání rukou? Nějaký zákon?

Ne, není. Ale jsou to hygienická pravidla, na něž se apeluje už od jara.

Když paní učitelka přechází s dětmi ulici a holčička jí vběhne do vozovky, také jí nedá facku, ale vezme ji za ruku a vede ji přes přechod. Zrovna tak to dělají lidé v nemocnicích, zrovna tak to dělají lidé v hospodách.

Takže jste se v průběhu předvolebních akcí dezinfikoval?

Samozřejmě že jsem se dezinfikoval. A ruce si myji pravidelně.

To je samozřejmě něco jiného. Váš status zněl jinak. U jeho čtení jsem si říkala, zda vás třeba napadlo, že můžete být infekční a ohrozit dost lidí.

Pak je řešení nevycházet z domu, ne? Já hájím to, že děti mají být ve škole a lidé mají být v práci.

Vy jste si pochvaloval, že jste podal ruku dvěma tisícovkám lidí, ale už jste nezmínil, že jste se dezinfikoval, takže…

Paní redaktorko, jestli takhle povedete rozhovor, nemá to cenu, jo? Já jsem si nic nepochvaloval, já jsem tím chtěl lidi uklidnit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější