Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Koalici ano, ale bez vás. Spolupráce napravo má první lokální šrám kvůli sporu o Čunka a poslance ODS

Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Chystaná předvolební koalice konzervativních stran dostala první trhlinu. Na Zlínsku se totiž kvůli jednání o krajské koalici proti sobě postavili lidovci s ODS. KDU-ČSL odmítá, aby současný poslanec ODS Stanislav Blaha byl na budoucí společné kandidátce, ten za tím vidí vliv končícího hejtmana Jiřího Čunka.

Po krajských volbách zavládla v části společnosti zvláštní euforie. Ukázalo se totiž, že předvolební koalice dobře zafungovaly a umožnily politickým stranám, které na celostátní úrovni bojují s hnutím ANO, získat slušný vliv v regionech po celé republice. Po sečtení výsledků se tedy na přetřes opět dostalo téma možných koalic do sněmovních voleb, které se uskuteční příští rok.

Jenže stavět krajské koalice a ty sněmovní jsou dvě odlišné disciplíny. Své o tom vědí politici ODS a KDU-ČSL ve Zlínském kraji. Právě zde se totiž v minulých dnech do sebe obě strany pustily kvůli možné spolupráci v příštím roce. Lidovci totiž oznámili, že s ODS a TOP 09 spolupracovat mohou, stanovili si ovšem personální podmínku.

„Krajský výbor KDU-ČSL Zlínského kraje podporuje jednání o vytvoření předvolební koalice KDU-ČSL, ODS a TOP 09 pro sněmovní volby v roce 2021 za podmínky, že na společné kandidátce ve Zlínském kraji nebude kandidovat současný poslanec za ODS Stanislav Blaha,“ stojí v lidoveckém usnesení.

Blaha je přitom v současnosti jediným poslancem občanských demokratů za zlínský region a rovněž starostou okresního Uherského Hradiště. Z tohoto pohledu by se jevilo jako logické, že by na případné kandidátce být mohl. Podle dosluhujícího hejtmana kraje za KDU-ČSL Jiřího Čunka s ním ovšem lidovci spolupracovat nechtějí.

Může za to povolební vyjednávání po krajských volbách, kdy se obě strany nedohodly na spolupráci. Na Zlínsku zamíří lidovci po čtyřleté Čunkově vládě do opozice, ODS naopak spolu s hnutím ANO, Piráty a ČSSD postavila společnou koalici.

„ODS přišla s požadavkem, abych se vzdal postu krajského zastupitele. Podle mě by si měl poslanec Blaha uvědomit,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější