Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Samozvaný Islámský stát na cestě na jih. Teroristická organizace se uchytila v Mosambiku

Islamističtí bojovníci v Mali. Foto: Anne Looková, VOA, public domain
Islamističtí bojovníci v Mali. Foto: Anne Looková, VOA, public domain

Jak džihád v Africe pronikl hluboko pod rovník a proč je zrovna bývalá portugalská kolonie, vedená prezidentem, který studoval v Československu, náchylná k tomu, aby ho náboženští radikálové rozvrátili?

Když v říjnu před třemi roky uslyšel výstřely od policejní stanice v 30tisícovém městě Mocimboa da Praia na samém severu Mosambiku, netušil, že je to od zhruba třicetičlenné skupiny vyhlášení války. „Mysleli jsme si, že jen chtějí osvobodit své uvězněné kamarády z radikální sekty,“ vzpomíná v reportáži francouzského deníku Le Monde imám, jehož identita z důvodu ochrany jeho bezpečí není nijak přiblížena.

Není se co divit. Od oné střelby před třemi lety probíhá v provincii Cabo Delgado v jihoafrickém Mosambiku povstání džihádistů, kteří pod černou vlajkou tzv. Islámského státu získali pro extrémní náboženskou ideologii dosud nejjižněji položené území.

Od srpna už se nepohybují jako guerilla po venkovských oblastech, ale ovládají i důležitý přístav Mocimboa da Praia. Ideální místo, ze kterého mohou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Afrika

Terorismus

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější