Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Boj proti suchu zní dobře, zalesňování a nádrže ale nepomohou. Problém je v tom, co jsme udělali s krajinou

Vodní plocha a kolem lesy, jež jsou ideálním prostorem pro odpařování vody. Foto: ČTK
Vodní plocha a kolem lesy, jež jsou ideálním prostorem pro odpařování vody. Foto: ČTK

Komentář Davida Storcha: Vláda i Evropská unie se snaží navrhovat a realizovat opatření, která zadrží vodu v krajině. Klimatická změna přitom nemusí nutně znamenat méně srážek, ale téměř jistě vyšší teplotu a s ní i odpar vody. Vysazování nových lesů, budování rybníků a zavodňování velkých ploch odpar ještě zvyšují. Zalesňování může být navíc na jiných kontinentech ekologický problém.

Vláda v pondělí v rámci proklamovaného boje se suchem navýšila počet území rezervovaných pro výstavbu přehrad z 56 na 86. Sucho je velké téma několika posledních let, v médiích se přetřásá nezávisle na momentálním počasí a vstupuje i do politiky. Jde ale opravdu o zásadní a dlouhodobý problém?

Jistě, minulá léta byla suchá, což způsobilo řadu potíží, od nedostatečné vodnatosti našich řek, přes vysychající studny až po výkyvy v zemědělské produkci. Kdyby ovšem byly tyto roky naopak srážkově nadprůměrné, stěžovali bychom si pravděpodobně taky – ostatně velké povodně nejsou v posledních třech dekádách vzácností, jedny právě v těchto dnech ohrožují východ republiky. Je důvod se znepokojovat právě suchem?

Sucho se dává do souvislosti s klimatickými změnami a lidé očekávají, že s „globálním oteplováním“ souvisí. Jenže takhle jednoduše to neplatí. I kdybychom předpokládali, že klimatické modely fungují a teplota se bude nadále zvyšovat, rozložení srážek moc předpovídat nelze a nikdo si netroufne tvrdit, jak se bude vodní bilance vyvíjet. Je možné, že sucho se bude prohlubovat a rok 2020 je vlastně anomální, stejně tak je ale možné, že suchý výkyv jsme už prodělali a teď se zase zhoupneme do vlhčího režimu.

Stoupající teplota by měla celkové srážky na Zemi spíše zvyšovat  – prostě proto, že teplo pohání koloběh vody. To sice nutně neznamená, že vyšší srážky spadnou zrovna u nás, z ničeho ale také neplyne, že zrovna na našem území by mělo pršet čím dál méně.

Dosavadní srážková bilance je dlouhodobě téměř stabilní. Problém je ale jinde –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Sucho mění Česko

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější