Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

S covidem jsou doma i pacienti, kteří by byli ještě nedávno v nemocnici. Klíčový je kyslík

Oddělení KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Oddělení KARIM Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

V Česku se s covidem léčí doma kolem 57 tisíc lidí. Zdaleka ne u všech probíhá nemoc bez problémů. Lékaři upozorňují, že ke zhoršení průběhu může dojít velmi rychle. Kvůli nedostatku lůžek v nemocnicích se přitom v některých případech stává, že doma zůstávají i pacienti, kteří by ještě nedávno leželi v nemocnici.

Většina pacientů s koronavirem potřebuje nemocniční péči ve chvíli, kdy se začínají dusit. Varovným signálem je pokles kyslíku v krvi. Nízké hodnoty mohou naznačovat, že člověk potřebuje kyslíkovou podporu v nemocnici.

„Saturace krve kyslíkem je ovlivněna řadou faktorů, u zdravých lidí by však v klidu neměla poklesnout pod 92–94 procent,“ říká přednostka Pneumologické kliniky Thomayerovy nemocnice Martina Vašáková, která je zároveň předsedkyní odborné společnosti plicních lékařů.

Právě hodnoty kyslíku v krvi jsou velmi podstatným kritériem pro hospitalizaci pacientů i podle standardů, které na jaře společně vytvořily tři odborné lékařské společnosti.

Podle těchto doporučených postupů by se do nemocnic měli dostat pacienti, u kterých je „saturace hemoglobinu kyslíkem pod 93 procent“.

„Bohužel nemáme místo“

Deník N ale zjistil, že se doma léčí i někteří pacienti s covidem, kteří mají kvůli komplikovanému průběhu tak málo kyslíku v krvi, že by správně měli ležet v nemocnici.

Konkrétní případ popsala redakci manželka pětapadesátiletého muže, který onemocněl covidem zhruba před dvěma týdny. „Měl neklesající horečky, průjem, najednou se mu velmi výrazně zvýšil tep. Byl apatický a vůbec nekomunikoval. Záchranka ho převezla do nemocnice, kde dostával kyslíkovou podporu, za tři dny ho ale pustili domů.“

Jenže obtíže přetrvávaly dál. „Manžel měl včera stále vysoké horečky atakující čtyřicítku, je úplně vyčerpaný a nedokáže vypít více než litr vody denně. Navíc mu klesá kyslíková saturace. Včera jsme opět volali záchranku, naměřili mu jen

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější