Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Karabašská válka dronů a raket. Reportáž z Náhorního Karabachu

Foto: Lenka Klicperová
Foto: Lenka Klicperová

Potkáváme je už na letišti v běloruském Minsku. Mladí muži v moderním evropském oblečení zapalující si „jednu od druhé“. Sešli se v letištní kuřárně, žijí v mnoha evropských zemích – Nizozemsku, Francii, Belgii. Cílem všech je teď Náhorní Karabach, píšou Deníku N přímo z válečné oblasti novinářky Markéta Kutilová a Lenka Klicperová.

„Jsme Arméni, je naší povinností bojovat teď za náš národ. To, co se tam děje, není válka o území, ale o existenci Arménů. Nesmíme dovolit, aby byl náš národ vyhlazen. Nedovolíme opakování genocidy,“ shodují se všichni, stejně jako na tom, že jsou připraveni zemřít. Opustili proto svoje pohodlné životy v Evropě.

V samotné Arménii žijí tři miliony lidí, ale v diaspoře jich je třikrát více. Ať už žijí kdekoliv, stále je pojí stejné kořeny a hrdost na arménský národ, o kterém první zmínky pocházejí ze 6. století před Kristem a který jako jeden z prvních přijal křesťanství jako státní náboženství.

V Jerevanu přistáváme třetí den od vypuknutí nové války o území Karabachu, který považuje za svoje Arménie i sousední Ázerbájdžán. Na letišti ještě musíme podstoupit testy na covid, ale je znát, že tohle zde nebude ten největší problém. Ve vzduchu je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náhorní Karabach

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější