Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lázně, seznamovací akce mediků i country saloon. Víme, kde jsou aktuální klastry nákazy

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Kde jsou nyní významná ohniska nákazy koronavirem? Deník N má k dispozici informace Ústavu zdravotnických informací a statistiky, které popisují jednotlivé klastry nákazy. Jsou mezi nimi divadla, zdravotnická zařízení i sportovní kluby.

Deník N má k dispozici data, která o víkendu šéf zdravotnických statistiků Ladislav Dušek poslal poslancům. Jde o údaje za sobotu 10. října a jejich součástí je i takzvaná analýza rizikových trendů. Ta popisuje nárůsty v jednotlivých krajích, respektive změny oproti předchozímu dni za celou republiku, a to včetně takzvaných významných identifikovaných klastrů – nejen těch nově identifikovaných, ale i starších, se kterými se ale pojí další nové případy.

Právě k datům, z nichž by se dalo vyčíst, v jakých místech či při jakých činnostech u nás hrozí nákaza, Češi přístup nemají. Ministerstvo zdravotnictví pouze v srpnu vytvořilo tabulku rizikových činností, ovšem jak se později ukázalo, jednalo se o okopírovaný materiál Texaské lékařské asociace, který byl mírně upraven pro české podmínky.

Duškova data jsou přehledem okresů a obcí s významným denním nárůstem onemocnění. Například ze sobotních 4635 pozitivně testovaných jich je 665 z Prahy – 85 z nich přitom v rizikové skupině nad 65 let. „Důvodem vysokého věku nemocných je fakt, že mezi významné klastry patří i několik zařízení pro seniory,“ stojí v materiálu.

Právě nemocnice, domovy pro seniory a další zdravotnická zařízení jsou zmiňovány často. Přesná čísla, kolik případů se k jakému ohnisku pojí, však v materiálu nejsou.

Materiál také poukazuje na fakt, že se mnoho lidí nakazilo na společenských akcích, v divadle nebo na seznamovací akcích. Zmiňuje například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější