Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velká jízda po skluzavce. Výzkum vyvrací Zemanův mýtus o „pražské smetánce“: lidí, kteří se chrání, ubylo všude

Jestli se před dvaceti lety psalo o depresivní generaci, teď se píše, že jsme generací úzkostnou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Jestli se před dvaceti lety psalo o depresivní generaci, teď se píše, že jsme generací úzkostnou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do jaké míry prostupuje menší ochota dodržovat ochranná opatření českou společností? Chrání se mladí méně než staří a je rozdíl mezi lidmi z Prahy a z měst velikosti Turnova či Sušice? Data ukazují nepříjemnou skutečnost: lidé se chrání méně napříč celou zemí. A zdravotníci mají větší obavy než zbytek populace.

Ještě na začátku dubna, v době první (a co do počtu prokázaných nákaz mnohem slabší) vlny epidemie dodržovalo většinu ochranných opatření 83 procent Čechů, tedy pět z šesti. Nyní je to 53 %, tedy polovina.

Nebo jinak: Plná čtvrtina lidí se nyní aktivně stýká s dalšími lidmi a přitom připouští, že dodržují jen menší část ochranných opatření. Takovýchto lidí přitom na jaře byla jen tři procenta. „Parametr velikosti této skupiny se mi zdá klíčový,“ poznamenal na Facebooku Jan Kulveit, který se na Oxfordské univerzitě zabývá modelováním a globálními riziky a nyní spolupracuje s ministerstvem zdravotnictví.

Ten „sešup“ se

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější