Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Petříčkův Facebook napadli vietnamští trollové. „Jsem zvyklý na útoky z Ruska, tohle mě překvapilo,“ říká ministr

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) se stal kvůli podpoře vietnamské lidskoprávní aktivistky Pham Doan Trang terčem internetových trollů. Podobné útoky v kyberprostoru nejsou jen doménou Ruska – Vietnam je jedním z totalitních států, který má pro podobné účely přímo vycvičenou vojenskou jednotku s názvem Force 47.

Šéf české diplomacie Petříček v pátek na Facebooku upozornil na případ vietnamské lidskoprávní aktivistky Pham Doan Trang, které byla mimo jiné v roce 2017 v Praze udělena cena Homo Homini – tu každoročně předává Člověk v tísni.

„Teď Pham Doan Trang ve Vietnamu za její lidskoprávní aktivity zatkli a hrozí jí 20 let. V duchu dodržování mezinárodních dohod je pro mě tento krok vietnamských úřadů nepřijatelný a věřím v její rychlé propuštění,“ odsoudil krok komunistického státu Petříček.

Pham Doan Trang je vietnamská spisovatelka a novinářka, která otevřeně kritizuje tamní totalitní režim. Ve své práci pokračuje i přes opakované zastrašování a její účty na sociálních sítích sledují desítky tisíc lidí.

Petříčka ale za podporu vietnamské disidentky čekala v kyberprostoru tvrdá odplata. Pod jeho příspěvkem se začaly objevovat stovky kritických a urážlivých komentářů z účtů s vietnamskými jmény. „Tomáš Petříček je d*vka, Rosický je bůh,“ napsal například uživatel Duc Do, jehož profil je prázdný a kromě několika obrázků přidaných v průběhu několika let neprojevuje žádnou jinou aktivitu. Některé z účtů zveřejňovaly i obrázky znázorňující veřejné lynčování a násilí.

Podobných příspěvků se na Petříčkově účtu objevily desítky až stovky. Ministerstvo zahraničí se je snažilo promazávat, ale nápor byl příliš velký, a tak tyto komentáře stále převládají. „Jsem zvyklý na útoky z ruských serverů, od českých příznivců extremistických stran a hnutí, ale takto masivní

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Vietnam

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější