Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mexická telenovela o prezidentském letadle, které nikdo nechtěl dokonce ani ve státní loterii

Los mexické státní loterie, v níž je výherní cenou prezidentský Boeing 787. Zdroj: mexická vláda, gob.mx
Los mexické státní loterie, v níž je výherní cenou prezidentský Boeing 787. Zdroj: mexická vláda, gob.mx

Andrés Manuel López Obrador rád převádí svůj skromný přístup k úřadu hlavy Spojených států mexických. Proto nabídl prezidentský Boeing v hodnotě pěti miliard korun, který „zdědil“ po svém předchůdci, k prodeji, a pak dokonce i do státní loterie. Ale stále se ho nemůže zbavit. A tak Mexiko dál platí obří sumy za bezúčelnou údržbu nepoužívaného stroje.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador, všeobecně známý pod iniciálami AMLO, do letounu určeného pro hlavu republiky vstoupil poprvé po 21 měsících v úřadu. Nikoliv však proto, aby v něm odletěl na důležitou zahraniční cestu, ale proto, aby stroj nabídl spoluobčanům v loterii.

AMLO stojí v hangáru před nablýskaným letounem, kyne k němu a říká divákům: „Cítím se malý, ale nemám z toho komplex.“ Levicový populista se chlubí, že on jako „pokorný republikán“ nebude nikdy využívat luxus, který si dopřávali králové, jimiž jsou myšleni jeho dva pravicoví předchůdci u moci.

Mexický prezident AMLO před motorem prezidentského Boeingu 787, který se snaží prodat. Foto: úřad mexického prezidenta, presidente.gob.mx

Kamera s ním vstupuje po schůdkách dovnitř a předvádí interiér, kterému vévodí prostorná postel a koupelna se sprchou.

Po prohlídce sedmašedesátiletý politik zdůrazní, že při vědomí milionů Mexičanů žijících v chudobě je takové letadlo urážkou a je potřeba se ho zbavit. Když to nejde jinak, tak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Latinská Amerika

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější