Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč na jižní Moravě propadli papíroví favorité? Byli příliš levicoví nebo málo slušní

Sčítání hlasů v krajských a senátních volbách. Bude je někdy v budoucnu možné posílat dálkově? Foto: ČTK
Sčítání hlasů v krajských a senátních volbách. Bude je někdy v budoucnu možné posílat dálkově? Foto: ČTK

Analýza: Na jižní Moravě volili lidé senátory ve třech obvodech – v Brně, Vyškově a ve Znojmě. Ani v jednom nevyhrál favorit. Propadla bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, sociálnědemokratický starosta Znojma Jan Grois i bývalý lidovecký poslanec Jaroslav Klaška. Šabatová neuspěla v obvodě, kde je silná ODS, dva další neúspěšní kandidáti byli pro voliče příliš kontroverzní.

Nejsledovanější byl obvod Brno-město, kde proti sobě stáli bývalý ředitel fakultní nemocnice Roman Kraus (ODS) a někdejší ombudsmanka Anna Šabatová (Zelení, Senátor 21 a Idealisté). Kraus nakonec zvítězil.

Ukázalo se, že občanští demokraté vsadili správně na jeho nominaci v obvodu, který zahrnuje městské části, kde má ODS stabilní, dlouhodobou podporu. Volby tady sice už nevyhrává tak jako dřív, kdy tu drtivě dominovala, ale v minulých komunálních získala v těchto městských částech mezi jedenácti a dvaceti procenty, dostala se do některých koalic, a v Ivanovicích dokonce zvítězila s osmačtyřiceti procenty.

Obvod s bezmála sto tisíci oprávněných voličů zahrnoval i tři z největších městských částí – Žabovřesky, Brno-sever a Královo Pole, kde pro ODS stabilně hlasuje kolem pětiny voličů. A to je už dost pohodlné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Brno

Krajské a senátní volby 2020

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější