Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filip: Petříček říká něco jiného než prezident a premiér. Postojem k banderovcům mě vysloveně urazil

Předseda Vojtěch Filip přivedl díky dohodě s Babišem komunisty nejblíže k moci v polistopadové historii této země. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda Vojtěch Filip přivedl díky dohodě s Babišem komunisty nejblíže k moci v polistopadové historii této země. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vládu letos možná čeká obměna. Kabinet Andreje Babiše (ANO) se opírá o hlasy komunistů, kterým dlouhodobě vadí především ministr dopravy Dan Ťok a šéf diplomacie Tomáš Petříček. „Jestliže je věcí premiéra a prezidenta, kdo je ministrem, mým právem je nahlas vyjadřovat nějaký názor,“ říká šéf komunistů Vojtěch Filip. Nelíbí se mu ani kritika čínského gigantu Huawei. Kroky úřadu pro kyberbezpečnost považuje za stranění americkým korporacím.

Premiér připustil, že by vládu mohly v roce 2019 čekat změny. Komunistická strana, o jejíž podporu se Babišův kabinet opírá, vytrvale kritizuje ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) i ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD). Vítáte, že pan premiér uvažuje o změnách?

S kritikou se netajím. Používáme k tomu všechny možné postupy. Interpelujeme ministry, jednáme ve Sněmovně i s premiérem. Práce některých ministrů není taková, jaká by měla být. Třeba se podívejte na D1 či výběrové řízení na mýto u dálnic.

Kritizoval jste ale třeba i ministra Petříčka…

Tam používáme také interpelace a jednání na výborech. Máme samozřejmě výhrady k ministrům za ANO i ČSSD.

Nestačilo by, aby ministr Ťok prostě přitvrdil, jak po něm chce premiér Babiš?

To jsem od premiéra slyšel v úterý. Přitvrdit může, je to zodpovědnost předsedy vlády. Jen on a prezident může rozhodnout.

Nicméně se vláda opírá i o hlasy komunistů. Můžete v tom tedy mít nějaké slovo a stanovovat některé podmínky.

To jsou teorie a politologické úvahy, které s reálnou politikou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější