Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman zahájil útok na šéfa BIS. Využil bývalého důstojníka, kterého podezírali ze spolupráce s Rusy

Ředitel BIS Michal Koudelka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ředitel BIS Michal Koudelka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Prezident Miloš Zeman si nechal od bývalého důstojníka BIS Jiřího Roma, kterého nedávno na Hradě zaměstnal, vypracovat dokument proti šéfovi kontrarozvědky Michalu Koudelkovi. Zatímco Koudelka otevřeně upozorňuje na posilování vlivu Moskvy či Pekingu, Roma před lety v BIS prošetřovali pro podezření z napojení na ruské tajné služby. Podle bývalých šéfů a důstojníků zpravodajských služeb, které Deník N oslovil, je Zemanův postup bezprecedentní a odporuje principům demokratického státu. Jeho motivací podle nich může být i tendr na dostavbu Dukovan, v němž příští rok BIS sehraje klíčovou roli.

Prezident Miloš Zeman kritizuje ředitele Bezpečnostní informační služby Michala Koudelku řadu let, nyní ale v boji proti šéfovi kontrarozvědky využil novou zbraň – bývalého šéfa analytického oddělení BIS Jiřího Roma, kterého na Hradě nově zaměstnal. Zeman bývalému důstojníkovi zadal vypracování kritického dokumentu o Koudelkovi, který bude za půl roku post šéfa kontrarozvědky obhajovat. A hlavně – BIS příští rok sehraje klíčovou roli v posuzování bezpečnostních rizik spojených s dostavbou Dukovan, o kterou se uchází i Rusko a Čína.

„Jak jste si možná všimli, v Kanceláři prezidenta republiky začal pracovat pan Jiří Rom, bývalý šéf analytiky BIS,“ řekl Zeman v rozhovoru pro MF Dnes. Dokument, který bývalý Koudelkův podřízený vypracoval, má vysvětlovat, proč Zeman opět odmítl návrh vlády jmenovat šéfa BIS generálem. „Domnívám se, že pan Koudelka by měl být odvolán, ale vzhledem k ­tomu, že jeho funkční období vyprší ani ne za rok, už to pokládám za trochu bezpředmětné,“ doplnil Zeman s tím, že dokument při nejbližší příležitosti předá premiéru Andreji Babišovi. Prezident ovšem neřekl, na základě čeho materiál vznikl a čeho přesně se týká.

Odpovědi nechtěl poskytnout ani sám Jiří Rom, který už měsíc působí jako zástupce Jana Nováka, ředitele bezpečnostního odboru v prezidentské kanceláři. „Bez komentáře. V analýze jsem vždy učil, že nejhorší pro analytika je předsudek,“ reagoval pro Deník N Rom.

Podle bývalých šéfů a důstojníků českých tajných služeb se prezident Zeman dopustil naprosto bezprecedentního kroku, když chce zasáhnout do vedení tajné služby a prosadit výměnu pro něj nepohodlného ředitele. „Stále nemůžu uvěřit, že je možné, aby prezident Zeman

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější