Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Drahá data, málo dálnic, rychlovlaky v nedohlednu. Ověřili jsme facebookové účtování s Babišem

Foto: ANO 2011
Foto: ANO 2011

Přes čtyři a půl tisíce sdílení měla na sociálních sítích pomyslná bilance vlády Andreje Babiše. Kritici mu v ní vyčítají například drahé mobilní tarify, zprovoznění pouhých čtyř kilometrů dálnic či znečištěné ovzduší. Ověřovali jsme, zda se příspěvek, který už mohly číst desetitisíce lidí, zakládá na faktech a co vše mohl Babiš v roli předsedy vlády vůbec ovlivnit.

Příspěvek se začal šířit ze stránky U nás v Babišově spolu s komentářem: „Tak nám ten rok pomalu končí a můžeme se s Andrejem ohlédnout. Jak mu to jde.“ Ověřili jsme tedy, nakolik kritika premiéra v jednotlivých bodech sedí.

Levná data: „Andrejův tarif vs. nejdražší cena za 1 GB v EU“

Babišovo hnutí skutečně slibovalo příznivější ceny za mobilní služby. V programu do sněmovních voleb psalo: „Vedle podpory rozvoje telekomunikačních služeb budeme ale zároveň uplatňovat účinné regulace, které na relativně malém českém telekomunikačním trhu zajistí cenovou úroveň služeb připojení k internetu a mobilních datových služeb srovnatelnou se státy EU.“

Stejně tak samotný Andrej Babiš veřejně prohlašoval, že bude tlačit na mobilní operátory, aby snižovali ceny za mobilní tarify. Napsal to na svém Facebooku v reakci na prohlášení, že ministerstvo financí pod jeho vedením má (na české poměry) extrémně levná mobilní data.

Pokud se ovšem podíváme na ceny dat v České republice, patří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Ověřili jsme

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější