Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Filip dostal komunisty na dosah vládě, vymírání voličů ale nezabránil. Nástupcem může být nostalgický radikál

Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda KSČM Vojtěch Filip. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

V čele komunistické strany stál Vojtěch Filip patnáct let. Krátce po debaklu v krajských volbách se rozhodl dát funkci k dispozici a znovu nekandidovat. Svým nástupcům přenechává stranu, jejíž preference paběrkují kolem pětiprocentní hranice. KSČM navíc přijde kromě svého mocenského zastoupení také o miliony na státních příspěvcích.

O možnosti, že by Filip na sjezdu nekandidoval, se hovořilo již nějakou dobu i s ohledem na jeho zdravotní problémy, kdy na začátku letošního roku prodělal infarkt.

Sám pak dlouho nepotvrzoval, jestli bude obhajovat post předsedy, či nikoli, až dnes vedení a posléze i médiím oznámil, že již kandidovat na lídra strany nebude a to právě kvůli zdravotním potížím.

„Podotýkám, že mé rozhodnutí ovlivnil můj zdravotní stav, kdy jsem v únoru prodělal infarkt, tak už jsem na dubnovém sjezdu neměl v úmyslu kandidovat, teď jsem měl ale možnost to říct kolegům z vedení strany,“ řekl na tiskové konferenci Filip.

Původně se totiž měl sjezd strany konat na jaře, ale kvůli koronavirové pandemii jej komunisté odložili na poslední listopadový víkend. Termín zatím platí, jak oznámil sám předseda, a počítají s ním i současní kandidáti na předsedu.

Jedním ze žhavých favoritů je poslanec Leo Luzar. Ten již v minulosti Deníku N řekl, že by se jako předseda zaměřil především na mladší voliče strany.

Pod jeho vedením by pak mohla, ovšem s velkými výhradami, pokračovala i podpora vlády Andreje Babiše (ANO). „Musíme našim voličům jasně říci, kde jsou

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější