Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zelené projekty mají ukrojit největší část z Babišova plánu obnovy. K elektromobilům se ale vláda stále staví opatrně

Solární panely a větrná elektrárna na sněhu. Foto: Pexels
Solární panely a větrná elektrárna na sněhu. Foto: Pexels

Vláda a ministerští úředníci budou přes víkend připravovat k schválení takzvaný Fond obnovy, který bude financován ze zhruba 182 miliard korun, jež Česko dostane z Bruselu. Jak uvádí Evropská komise, jedním z klíčových pilířů fondu by měly být investice do zelených projektů. Ty sice v českých tabulkách figurují, mnohdy ale nemají přímý dopad na životní prostředí. Na to upozorňují i ekologové.

Česká vláda koronavirový Národní plán obnovy postavila celkem na šesti pilířích, od vybudování digitální infrastruktury přes vzdělávání až po vědu a zdravotnictví. „Fyzické infrastruktuře a zelené tranzici“ se dokument věnuje na třiceti stranách, přičemž kapitola slibuje investice ve výši přes 120 miliard korun, což je více než polovina alokovaných peněz. Podle pravidel Evropské unie by na přechod k zeleným zdrojům měla mířit více než třetina poskytnutých peněz.

Jak ale vyplývá z dokumentu, některé projekty se zeleným technologiím nevěnují vůbec, u dalších zatím není jasné, co se z balíku peněz bude financovat. To se týká především

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější