Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Designblok jako mraveniště krásy v úchvatném labyrintu

Hravý showroom studia vyrábějícího nádoby z keramiky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Hravý showroom studia vyrábějícího nádoby z keramiky. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vzhledem k nadcházejícím opatřením bude možná v Praze probíhající přehlídka Designblok na nějakou dobu poslední větší kulturní akcí. Stojí za návštěvu už kvůli úchvatným prostorám kláštera svatého Gabriela. Designérská studia izolovaná do desítek malých místností jako by byla symbolem sociálního distancování. Zde se ale vyplatí přiblížit se, třeba kvůli samotným tvůrcům, se kterými máte šanci popovídat si o jejich práci. Přehlídka končí v neděli 11. října.

Téma letošní přehlídky designu je Vášeň. Zní to příjemně vzrušivě, uprostřed zákazů a vládních nařízení. Vášeň a láska určitě nakonec zvítězí nad dezinformacemi a blbou náladou. V této středověce se tvářící budově nad smíchovskou ulicí Holečkova byl dříve řeholní dům benediktek beuronské kongregace, pak byl od roku 1919 využíván různými poštovními organizacemi. Nyní je budova prázdná a čeká na rekonstrukci developerem, který ji nedávno koupil. Návštěvník Designbloku má tak jedinečnou šanci prozkoumat budovu skrz naskrz. Tento zážitek je přinejmenším stejně silný jako samotné expozice českého designu. Pro akci to byla od organizátorů výborná volba.

Jednu z chodeb kláštera opanovala svítidla Brokis Muffins od Lucie Koldové, která slaví výročí. Cestou tu můžete potkat třeba třídu z církevní školy na exkurzi.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vzpomínky na dětství v nás vyvolala jedna z nejpůvabnějších místností firmy Kovap Náchod, která od roku 1946 vyrábí kovové hračky. Tady se zastavil čas.

Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Nejkrásnější centrální prostor se zaskleným stropem výtečně proměnil Jan Plecháč za pomoci desítek na bíle natřených štaflí. Rozhovor s designérem jsme přinesli nedávno.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jedním z výrazných trendů jsou návraty do minulosti. Firma Polstrin Design chce zaútočit na český trh „nejprodávanější českou sedací soupravou roku 1980“.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Design

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější