Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Liverpoolská léta Johna Lennona, jehož nedožité osmdesáté narozeniny si svět dnes připomíná

John Lennon v únoru 1968. Foto: Public domain
John Lennon v únoru 1968. Foto: Public domain

Když přišel ve středu 9. října 1940 v půl sedmé večer na svět John Winston Lennon, měly znít v ulicích Liverpoolu poplašné sirény a na obloze burácet bombardéry německé luftwaffe. Ve druhém patře Maternity Hospital, kousek od liverpoolského centra a doků, se však křik novorozeněte rozléhal nejspíš do zlověstného ticha.

Nepřátelská letadla nalétávala na přístav strategicky důležitý pro spojení s Amerikou už v pondělí sedmého. Ve středu si vzala luftwaffe oddechový čas. Na liverpoolské nebe se znovu vrátila v sérii náletů ve čtvrtek, v sobotu a v neděli. V liverpoolských márnicích přibyli další mrtví.

Šestadvacetiletá prvorodička si tedy nejspíš oddechla, když ji z nemocnice propustili. Vracela se k rodičům, do řadového domku na jihovýchodním předměstí. Bombardéry mířily zpravidla na přístav a zpracovatelské fabriky v severní části města. Matka s novorozencem se tak mohly v č. p. 9 v Newcastle Road cítit o něco bezpečněji.

Lennon versus Lennonová

Že přišel John na svět, byl vlastně malý zázrak. Julia Stanleyová požádala o ruku svého nápadníka Alfreda Lennona po jedenáctileté známosti. Znali se jako teenageři z letmých setkání v místních kinech, ale osobně se potkali v rozlehlém parku na seftonském předměstí. Čtrnáctileté děvče sedělo na zábradlí a posmívalo se o rok staršímu Alfovi, který nosil na hlavě buřinku. Usedl vedle ní a hodil tvrďák obloukem do jezírka.

Vzali se 3. prosince 1938, poobědvali v restauraci, zašli do kina, ale svatební noc strávil každý sám. Alf, který nebyl

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější