Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pravidla pro remdesivir se změnila, už není pro nejtěžší případy. Na koho se dostane, rozhoduje osm expertů

Gabriel Kuchta, Deník N
Gabriel Kuchta, Deník N

Podmínky nasazení důležitého léku pro hospitalizované pacienty s koronavirem se mění. Zatímco na jaře dostávali remdesivir pacienti v kritickém stavu, nyní ho lékaři podávají lidem s lehčím průběhem, kteří teprve začínají potřebovat kyslík. Deník N zjišťoval, zda se léčba dostane všem pacientům, kteří ji potřebují.

Čtyřiačtyřicetiletého politika Jiřího Pospíšila přivezla do FN Motol minulý týden záchranná služba. „Měl jsem kvůli koronaviru vysoké horečky, silný zápal plic. Byl jsem ve stavu polovědomí, umístili mě rychle na JIP a dostal jsem kyslíkovou masku. Dávali mi remdesivir a kromě tohoto ještě i řadu dalších injekcí,“ popsal Pospíšil průběh svého onemocnění pro Deník N.

Jeho zdravotní stav se začal rychle zlepšovat a po pěti dnech šel domů. „Nevím, v jakém stavu bych teď byl, pokud bych tento lék nedostal. Remdesivir měla i řada dalších pacientů na oddělení. Mně osobně tam nikdo žádnou speciální léčbu nezařizoval,“ odpovídá Pospíšil.

Na jaře, kdy se do Česka dostaly první dávky tohoto léku, dávaly nemocnice remdesivir jen velmi těžkým případům. Nejznámějším pacientem byl Robert Markovič, který dostal tento lék jako první v Česku. Po těžkém selhání plic byl v bezvědomí napojený na mimotělní oběh (ECMO) a ve Všeobecné fakultní nemocnici bojoval několik týdnů o život.

Nyní se ale podmínky nasazení remdesiviru změnily. Lék by měli dostat pacienti v nemocnicích, u kterých se závažné problémy s plícemi teprve rozvíjejí. Tedy ti, kteří plicní ventilaci nebo ECMO nepotřebují a stačí jim pouze léčba kyslíkem (oxygenoterapie).

„Lehčí covid, kdy lidé začínají sahat po kyslíku, je ten moment, kdy má remdesivir největší efekt. Když ho budeme dávat u těžkých forem, efekt neuvidíme a možná je to zbytečné,“ vysvětluje lékař Martin Balík, vedoucí lékař kliniky anestezie a resuscitace v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN).

Experimentální antivirotikum, které vyvinula americká firma Gilead Sciences, dostalo v Česku zatím okolo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko, Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější