Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nobelova cena za literaturu putuje básnířce Louise Glückové. Dokáže popisovat zkušenosti nás všech, říká její překladatelka

Prezident Barack Obama předává v roce 2016 Glückové státní medaili za její dílo. Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP
Prezident Barack Obama předává v roce 2016 Glückové státní medaili za její dílo. Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Předloni nebyla cena vůbec udělena, loni byla spojena se skandálem, když se jedním ze dvou držitelů Nobelovy ceny za literaturu stal Peter Handke, jehož štít je pošpiněn kontroverzními politickými názory a výroky. Dalo se očekávat, že tentokrát dá výbor pro udělování ocenění přednost „sázce na jistotu“.

Tou jistotou se stala americká básnířka Louise Glücková, v češtině zastoupená zatím dvěma sbírkami básní: Divoký kosatec (česky Opus 2007), za který obdržela Pulitzerovu cenu, a Noc věrnosti a ctnosti (česky Argo 2017), za niž obdržela National Book Award.

Jedna z nejuznávanějších amerických básnířek dneška se narodila v New Yorku v roce 1943. Její tvorba je oceňována za precizní, a přitom citlivé zachycení témat, jako jsou osamění, mezilidské vztahy i odcházení z tohoto světa. Na tato témata se dokáže dívat jakoby s chladným odstupem coby pozorovatel, jemuž neunikne jediný záchvěv a detail.

Výbor z její poezie nazvaný prostě Poems 1962–2012 (Básně 1962–2012) byl označen za

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Nobelova cena

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější