Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč vláda váhá s úplným zavřením škol a místo toho produkuje zmatek

Ilustrační foto. Foto: David Taneček, ČTK
Ilustrační foto. Foto: David Taneček, ČTK

Glosa Jany Ustohalové: Vláda vidí žáky jen technicistně, jako ročníky ve škole, ne jako součást rodin. To se ukázalo už na jaře, kdy děti přicházely do škol v různých časech podle tříd. Pokud máte tři děti, musely přicházet do školy v desetiminutových rozestupech, ale z domu šly stejně společně. Podobně jsou na tom rodiny teď, kdy se různé stupně škol všelijak zavírají nebo otevírají.

Rodin se třemi a více potomky je v české společnosti necelých patnáct procent – deset procent rodin má tři děti, čtyři procenta čtyři a víc. Pojďme si tedy popsat, jak to s nově vyhlášenými pravidly bude od příštího týdne vypadat u rodin, které mají několik dětí zároveň na prvním a druhém stupni základní školy a na střední škole. Což u těch vícedětných není nic neobvyklého.

Nejmladší děti chodí do školy stále, roušku musí mít první stupeň jen na chodbě, cvičit můžou, zpívat nesmí, do plavání taky nesmí.

Dítě na druhém stupni základní školy nesmí cvičit ani zpívat, jeden týden bude ve škole („zarouškované“, jak pravil ministr školství), druhý doma. Rotace musí vymyslet škola. V době, kdy budou děti ve škole, se učitelé budou snažit nahnat známky, protože se ukazuje, že není jisté, kdy žáky ve škole zase uvidí. Takže se pobyt ve škole změnil už teď v podstatě na smršť testů a písemek, protože „potřebuji, abyste měli co nejvíc známek, než školy zase zavřou“.

Dítě na střední škole je už týden doma a jeho učitelka je vyřízená, protože často sedí šest hodin v kuse u počítače na online výuce.

Nižší stupně gymnázií ale chodí do školy normálně, neplatí pro ně rotace jako pro druhé stupně základních škol, i když jsou ve stejném věku.

Ještě se orientujete? Tohle je modelová situace rodiny se čtyřmi dětmi. Ale popojedem.

Všechny děti budou mít prázdniny ne od středy 28. října, jak se původně plánovalo, ale už od pondělí 26., nařídil to dnes mimořádně ministr školství Robert Plaga. To znamená děti o dva pracovní dny déle krmit (dobrodiní školní jídelny člověk ocenil už během lockdownu na jaře), vymýšlet jim zábavu. U toho rodiče musí pracovat, takže to spíš bude takový malý nouzový stav, ale to už máme nacvičené z jara.

Jak to bude s dětmi na druhém stupni speciálních škol, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější