Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vydávání knih jsou tvrdá data i kouzla a čáry, říká vydavatel kriminálních románů Tomáš Němec

Zleva Tomáš Němec, jeho manželka Lucie, Tim Weaver a překladatelka Alžběta Lexová. Foto: Kateřina Kohoutová
Zleva Tomáš Němec, jeho manželka Lucie, Tim Weaver a překladatelka Alžběta Lexová. Foto: Kateřina Kohoutová

Ve stínu českých nakladatelství vydávajících tzv. vážnou literaturu stojí nakladatelé orientovaní na žánrovou četbu, jako jsou detektivky, sci-fi či fantasy. K nim patří i Mystery Press tvořené zejména dvěma muži – nakladatelem Liborem Marchlíkem a spolumajitelem a šéfredaktorem Tomášem Němcem, jenž dřív vedl dlouhá léta fantasy časopis Pevnost. Orientují se na thrillery a detektivky, ale ty pro pestrost často prokládají společenským románem či sci-fi. Deník N hovoří s Tomášem Němcem o vydávání četby „na dovolenou“.

Fanoušci fantasy vás znají jako redaktora časopisu Pevnost, nyní ale vydáváte thrillery a detektivky. Co stálo za tou radikální změnou?

Mám rád změnu a nové výzvy. V Pevnosti jsem byl deset let, a to mi přijde tak akorát. Navíc už v té době mě to od fantastiky táhlo k detektivkám, kriminálkám a thrillerům. Takže ta změna možná vypadá radikálně zvenčí, ale byl to v podstatě přirozený a poměrně dlouhodobý vývoj.

Na čem jste vystavěli v Mystery Pressu ediční plán?

Na kombinaci důkladného přehledu o aktuální podobě žánru (když jsme nakladatelství zakládali, dokonce jsem si vytvořil podrobnou mapu toho, jaké žánrové knihy se nejvíce vydávají), znalostí o fungování tuzemského trhu, jeho pravidel a jejich někdy záměrného, jindy nezáměrného porušování. Zkrátka tvrdá data plus čáry a kouzla. Jinak ani podle mě knihy vydávat nejde.

Jako šéfredaktor časopisu jste vytvářel a řídil tým v měsíční periodicitě. Liší se nějak budování týmu nakladatelství? V kolika lidech vlastně Mystery Press funguje?

Na vydávání knih Mystery Pressu se v současnosti podílí tým zhruba dvaceti lidí. Stejně jako v případě redakce časopisu je to v podstatě podobné skládání fotbalového mužstva. Asi jsem postižený právě z Pevnosti, protože i v Mystery Pressu se o „periodicitu“ snažíme – náš cíl je vydávat cca dvacet titulů ročně. Zatím.

Co je pro vás z hlediska prodeje titulu zákazníkům nejdůležitější?

Jednoznačně to, aby byla kniha

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější