Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Počtům nevěříme, hadříky nás nezachrání. České odpůrce roušek spojuje naštvanost a vypjatá nedůvěra vůči vládě

V několika městech se v uplynulých týdnech konaly demonstrace, jejichž hlavním motivem, byl odpor proti rouškám a dalším karanténním opatřením. Fotografie je z Ostravy, kde se odpůrci roušek sešli 31. srpna. Foto: ČTK
V několika městech se v uplynulých týdnech konaly demonstrace, jejichž hlavním motivem, byl odpor proti rouškám a dalším karanténním opatřením. Fotografie je z Ostravy, kde se odpůrci roušek sešli 31. srpna. Foto: ČTK

Také v Česku sílí a organizují se hlasy odmítající karanténní opatření, roušky a další omezení. V řadě zemí a měst, mimo jiné v Berlíně nebo Londýně, už se odpůrcům mimořádných opatření daří pořádat velké a pravidelné demonstrace. V Česku se konala zatím spíš menší shromáždění, nejvíce lidí se zatím sešlo poslední zářijovou neděli v Praze. Deník N mluvil o odporu vůči rouškám s organizátory akce.

Ženský hlas v telefonu zní přívětivě. „Mohla bych třeba hned dnes, ve čtyři hodiny, kdyby vám to vyhovovalo,“ navrhuje.

Zdaleka ne vždycky začíná práce na reportáži tak nadějně. A ještě méně často tak i pokračuje. Tentokrát ano – majitelka přívětivého hlasu volá o chvíli později zpět a navrhuje, že na schůzku přivede známou, mediálně atraktivní, navíc nepříliš často zpovídanou osobnost. Co víc by si novinář mohl přát?

Ještě k tomu jde o téma, které bez problémů zvládají i elévové – protestní demonstrace. Co jejich organizátorům vadí a proč? Pak už jen kontaktovat protistranu, pokud nějaká je, a napsat článek.

Jenže záhy se ukazuje, že tohle bude těžší úkol. Ne kvůli neochotě respondentů. Mladá žena i její doprovod přicházejí na schůzku přesně, přátelsky pózují fotografovi a ochotně odpovídají na otázky.

Jenže hned první odpověď hodí do hladce šlapajícího soukolí novinářské rutiny hrst písku.

„Náš cíl je spojit co nejvíc lidí na bázi lidskosti, morálky a zdravého uvažování. Vybízíme lidi, aby se k nám přidali a abychom společně našli pravdu,“ říká mediálně známá osobnost, která se ujímá slova jako první.

Někdejší bubeník

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější