Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Při vyhlášení Nobelovy ceny se mi roztřásla kolena. Naštěstí jsem seděl, říká český spoluobjevitel vítězných „genetických nůžek“

Takzvané molekulární nůžky způsobily v biologii v posledních letech doslova revoluci – umožňují citlivě „vystřihávat“ části genomu a případně je i nahrazovat jinými kousky DNA. To skýtá nepřeberné možnosti v medicíně, vědě nebo v zemědělství. Objevitelky metody CRISPR-Cas9 Američanka Jennifer Doudna a Francouzka Emmanuelle Charpentier právě získaly Nobelovu cenu za chemii. Je na ní taky viditelný otisk českých rukou: zásadní podíl na objevu má třinecký rodák Martin Jínek.

Název CRISPR-Cas9 laikovi možná nezní příliš povědomě, pro tisíce vědců se ale v posledních letech stal nástrojem podobně nepostradatelným jako zkumavky nebo pipety. „Molekulární nůžky“ rychle pronikly do laboratoří celého světa, vědci si je oblíbili díky jejich extrémní preciznosti a spolehlivosti. V poslední době se ve vědeckých kuloárech o tomto vynálezu z roku 2012 šuškalo jako o žhavém adeptovi na Nobelovu cenu.

Od středečního dopoledne je jasno: Královská švédská akademie věd oznámila, že tato prestižní cena putuje právě mikrobioložce a genetičce Emmanuelle Charpentier a biochemičce Jennifer Doudna. „V tomto genetickém nástroji je obrovská síla, která nás všechny ovlivňuje. Přináší nejen revoluci v základní vědě, ale vyústil také v inovaci zemědělských plodin a povede k zásadním novým medicinským terapiím,“ vysvětlil předseda komise Nobelovy ceny pro chemii Claes Gustafsson.

Martin Jínek. Foto: Jos Schmid/Univeristät Zürich

Do úzkého týmu spoluobjevitelů patří i český vědec Martin Jínek, který od roku 2013 působí na univerzitě v Curychu, ale dříve pracoval právě v týmu Jennifer Doudna v Berkeley. „Myslím, že mohu bez rozpaků říct, že jsem na spoluobjevitelském místě. Původní tým nebyl tak velký, u zásadní publikace v časopise Science z roku 2012 je nás šest autorů,“ řekl biochemik Jínek před půl rokem v rozhovoru pro knihu Živly české vědy, kterou Deník N brzy uvede na pulty knihkupectví.

Deník N se s ním spojil i nyní, krátce po vyhlášení nových držitelek Nobelovy ceny za chemii. „Snažím se to zatím nějak vstřebat. Díval jsem se na živé vyhlášení ve 13.45, a jakmile uvedli, že letošní cena za chemii je za úpravu DNA, začala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Nobelova cena

Česko, Nezařazené, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější