Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrdina z Tchaj-wanu Vystrčil začal podporou Valenty počítat groše. Hodnoty ustoupily stranické loajalitě

Předseda Senátu Miloš Vystrčil vystoupil 1. září 2020 v Tchaj-peji na Tchaj-wanu na tiskové konferenci. Ukazuje na bývalého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. Dole na snímku je bývalý prezident Václav Havel. Foto: ČTK
Předseda Senátu Miloš Vystrčil vystoupil 1. září 2020 v Tchaj-peji na Tchaj-wanu na tiskové konferenci. Ukazuje na bývalého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu. Dole na snímku je bývalý prezident Václav Havel. Foto: ČTK

Glosa Jakuba Zelenky: Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) cestou na Tchaj-wan získal renomé doma i ve světě. Těžce nabytý politický kapitál nyní propůjčil obhajujícímu senátorovi Ivu Valentovi – králi hazardu a muži usvědčenému z korupce. Hodnoty, o nichž Vystrčil mluvil, se najednou proměnily spíše v „cinkání grošů“.

„Buď budeme držet své principy a své hodnoty, anebo budeme počítat groše. A pokud já pojedu na Tchaj-wan, tak se přikláním k tomu, abychom dodržovali své hodnoty a principy.“ Šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS) touto větou ukončil dlouhé čekání a oznámil, že skutečně pojede na Tchaj-wan – navzdory Číně i prezidentovi Miloši Zemanovi.

Občané, kteří se cítili ponížení servilním chováním Zemana vůči totalitní velmoci, měli konečně zastání v nejvyšších patrech politiky. V diplomacii chyběla humanitární gesta. Politika lidských práv ustoupila chladnému kalkulu ekonomické diplomacie, který ani nebyl vykoupen jednoznačnými výsledky. Slibované čínské investice prostě nedorazily.

Pokud vysoký politik mluví o principech, hodnotách a k tomu na diplomaticky citlivém území Tchaj-wanu cituje Václava Havla, nároky na něj jednoduše vzrostou. Pak i krok jako podpora hazardního krále Iva Valenty v druhém kole senátních voleb může způsobit pobouření.

Když někoho podpoříte ve volbách, buď souzníte s jeho hodnotami, nebo pro vás nejsou nepřekročitelnou překážkou. Pojďme se podívat, kdo je Ivo Valenta.

Média na straně Hradu a Číny

Valenta je vlastník Parlamentních listů, které se velmi kriticky vyjadřovaly k Vystrčilově cestě na Tchaj-wan. Jsou jedny z mála tuzemských médií

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Glosa

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější