Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čtyřicet miliard pro Česko. Zjistili jsme, kolik kdo v EU může dostat na odklon od uhlí

Ilustrační foto, zdroj Moerschy via Pixabay.com
Ilustrační foto, zdroj Moerschy via Pixabay.com

Česká republika by mohla podle dokumentu, který má Deník N k dispozici, v příštích sedmi letech čerpat dohromady přes čtyřicet miliard korun z Fondu spravedlivé transformace Evropské unie. Ten má sloužit regionům nejvíce postiženým přechodem na klimaticky neutrální ekonomiku.

Česko by mělo být čtvrtým největším příjemcem dotací fondu po Polsku, Německu a Rumunsku. Vybraným regionům mají dotace především usnadnit cestu k sociálně a ekonomicky spravedlivému odklonu od těžby uhlí.

Vůbec největším příjemcem z Fondu spravedlivé transformace by mělo být Polsko. U něho se ale zatím vznáší otazníky, protože země se dosud nepřihlásila ke klimatické neutralitě v roce 2050. Pokud bude Polsko čerpat své dotace v plné výši, mohlo by získat téměř 95 miliard korun. Jako druhý největší producent uhlí v Evropské unii ale trvá na tom, že před rokem 2050 s těžbou přestat nemůže, protože je na ní závislá ekonomika celé země. Kvůli tomu mu hrozí, že může přijít o polovinu peněz z fondu.

61 miliard korun by mohlo čerpat Německo, které v rámci Unie těží uhlí nejvíce. Německá vláda ovšem letos schválila, že do roku 2038 s jeho těžbou i dovozem skončí. Před Českou republikou je ve výši dotací ještě Rumunsko s 52,5 miliardy korun.

V České republice, která je po Německu a Polsku třetím největším producentem uhlí v EU, jsou dotace určené pro

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější