Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vedl obávaný výbor proti korupci. Teď čínskému viceprezidentovi vyšetřují „úplatnou“ pravou ruku

Wang Čchi-šan (vlevo), dnes viceprezident ČLR, je dlouholetým Si Ťin-pchingovým důvěrníkem. Foto: Jason Lee, Reuters
Wang Čchi-šan (vlevo), dnes viceprezident ČLR, je dlouholetým Si Ťin-pchingovým důvěrníkem. Foto: Jason Lee, Reuters

Čínský viceprezident Wang Čchi-šan má k Si Ťin-pchingovi blízko. Tak blízko, že mu často přezdívají Siho pravá ruka. Ale i pravá ruka potřebuje svoji pravou ruku, a tou Wangovou býval Tung Chung. Býval: protože teď ho disciplinární komise Komunistické strany Číny vyšetřuje pro korupci. Tatáž komise, kterou pět let vedl Wang Čchi-šan. Není však vyloučeno, že za věcí se skrývá víc než jen korupce. Je viceprezident Wang v ohrožení?

Wang Čchi-šan není pro světovou veřejnost žádným tajemstvím. Pochopitelně, mnohé zůstává zahaleno, jak už to u vysokých činitelů autoritářských, jednostranických režimů chodí.

Ale Wanga dobře známe jako jednu z předních tváří Si Ťin-pchingovy éry. Po jeho boku stál dlouho předtím, než se Si stal generálním tajemníkem strany a předsedou Čínské lidové republiky.

Přátelé z mládí

Wang a Si se znali už z dávného mládí. Bývali to spolubydlící – až na to, že namísto pokoje na vysokoškolské koleji sdíleli jednu venkovskou pryčnu v provincii Šen-si, kam byli během kulturní revoluce odsunuti za „pracovním poučením“. Wang tenkrát kamarádovi Simu půjčoval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější