Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Předseda s námi nemluví, na poradě nebyl rok.“ Kontroloři voleb se obávají, že letošní kampaň nedokážou ohlídat

Billboardy Miloslava Ludvíka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Billboardy Miloslava Ludvíka. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Pracovníci Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí netuší, jestli budou moci kontrolovat letošní krajské a senátní volby. Předseda úřadu Vojtěch Weis jim totiž neřekl, jestli objednal monitoring kampaní. V registru smluv o něm není ani zmínka a kontroloři se bojí, že nebudou moci letošní kampaň ohlídat. Weis v pondělí CNN Prima News tvrdil, že smlouva existuje. Mluvčí úřadu Luisa Divišová však Deníku N řekla, že kontrakt dosud uzavřen nebyl.

Weis při pondělním rozhovoru pro CNN Prima News nedokázal odpovědět, v jakém rozsahu si jeho úřad objednal monitoring kampaní pro letošní volby a proč smlouvu nezveřejnil. „Bezpochyby smlouvu máme, je otázka, na jakou výši částka byla, s rozsahem těch voleb,“ prohlásil předseda ve vysílání.

Mluvčí Luisa Divišová ale ve středu Deníku N napsala, že úřad letos uzavřel pouze smlouvu na mediální monitoring se společností Newton Media, což je patrné i z registru smluv. „Další smlouvu ve vztahu k monitoringu předvolební kampaně pro letošní krajské a senátní volby úřad v roce 2020 dosud neuzavřel,“ dodala.

Monitoring, který poskytuje společnost Newton Media, ale podle kontrolora Jana Outlého pro činnost úřadu nestačí. Jde totiž jen o mediální databázi, v níž se dají vyhledávat a číst zprávy ze sdělovacích prostředků, což jim prý při kontrole financování kampaně není k ničemu.

„Monitoring, o kterém je řeč a který stále nemáme, je něco úplně jiného. Je to přehled toho, co během kampaně viselo na billboardech, plakátovacích plochách, citylightech, přehled tištěné reklamy, tedy volebních inzerátů, a inzerce na internetu. Dělá ho společnost Nielsen Admosphere. Potřebujeme ho pro každé volby, protože bez něj nevíme, jestli čísla o billboardech a jiné agitaci, která vykazují strany a kandidáti, souhlasí s realitou,“ popsal jádro problému Outlý.

Upřesnil, že dosud kontroloři tento monitoring vždy dostali. Letos ho ale nemají, i když se podle nich smlouva musí uzavřít už na jaře. „Bez monitoringu kampaně můžeme celé volby odpískat, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější