Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Českým výrobcům roušek se daří v tendrech porážet čínskou konkurenci. Rukavice ale stále pochází ze zahraničí

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Čeští výrobci pomalu vytlačují čínskou konkurenci ve výběrových řízeních na nákup ochranných pomůcek. Tuzemským firmám se daří dodávat především roušky, v dalších kategoriích spíše zaostávají. Důvodem jsou technologie i stále nižší cena čínských výrobků.

Server Neovlivní poukázal na to, že Správa státních hmotných rezerv uzavřela smlouvu na dodávku respirátorů se společností Targo Promotion, která se primárně zabývá obchodem s propagačními produkty a ochranné prostředky převážně přeprodává, například z Číny. Firma do Česka rovněž dodala desítky bezkontaktních teploměrů pro české nemocnice, na okolnosti obchodu v dubnu upozornil Deník N.

„Zatímco čeští výrobci ochranných pomůcek dál stojí v řadě veřejných zakázek stranou, stát i nyní na podzim sází na výrobky z Číny,“ uvádí Neovlivní. Pohled do uzavřených smluv ale nabízí trochu jiný obraz.

Tendry za stovky milionů vypsalo kromě správy rezerv také ministerstvo vnitra, které již v polovině května spustilo rámcový výběr několika druhů ochranných pomůcek. Poptávalo například roušky v hodnotě téměř 140 milionů korun, v tendru nakonec uspěla trojice českých výrobců.

Mezi dodavateli zásob budou firmy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Nákupy v nouzovém stavu

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější