Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Věznice v Pardubicích má dva šéfy, jeden ale nesmí dovnitř. „Čelím profesní likvidaci,“ stěžuje si na ředitele Vězeňské služby

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Foto: ČTK
Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Foto: ČTK

Generální ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal je v ostrém sporu s jedním ze svých podřízených, šéfem věznice v Pardubicích Josefem Pšeničkou. Ten tvrdí, že čelí účelovým kárným řízením, šikaně, bossingu a že nesmí vstoupit na své pracoviště. Vedení věznic oponuje hrubým porušením zákonů a vnitřních předpisů. Komplikovaná situace vedla k tomu, že východočeská věznice má nyní papírově dva ředitele.

Spor začal před dvěma roky, kdy Pšenička nechal soukromou firmu opravit v areálu pardubické věznice halu, aby v ní mohla zaměstnávat vězně. Podle vedení Vězeňské služby však neměl uzavřít nájemní smlouvu, ale koncesi. Dohnal s ním kvůli tomu zahájil kárné řízení, odvolával se i na neveřejné zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu.

Pšenička se naopak opírá o stanoviska ministerstev financí a pro místní rozvoj (Deník N je má k dispozici), podle nichž by o případné nezákonnosti postupu mohl rozhodnout jen antimonopolní úřad. Ten letos v lednu pochybení v této věci neshledal. Podle Pšeničky navíc stejným způsobem podepsaly smlouvy i další věznice (například věznice Rapotice, jak vyplývá z Registru smluv).

„Původně mi vyčítali, že jsem si to nenechal schválit ministerstvem. To je pravda, ale nakonec mi začali vyčítat, že jsme to pronajali, a neudělali jsme to jako koncesi. V jiných věznicích je to uděláno úplně stejně, jako jsme to udělali my,“ řekl Pšenička Deníku N.

„Dlouhodobě čelím tlaku, abych dobrovolně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější